A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevének felhasználásával hamis állítások jelentek meg a jegybank nemzetközi irodáiról. Az MNB állítása szerint az mno.hu hírportál valótlan tájékoztatást adott a „Bűncselekménnyel magyarázza a jegybank a manhattani irodanyitást” című cikkében.

A jegybank jogi eljárást kezdeményez az mno.hu hírportál ellen, mivel az oldalon hamis állítások jelentek meg a jegybank nemzetközi irodáival kapcsolatban, valamint az oldal hamis nyilatkozatot tett közzé a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatban, olvasható a jegybank friss közleményében.

A cikkben nyilatkozó Róna Péter és a hírportál állításaival szemben az igazság az, hogy az MNB nemzetközi kapcsolatainak szélesítésére törekszik és hivatalos közléseiben soha nem szerepelt bűncselekményre utaló tájékoztatás vagy erre utaló információ.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületeFotó: Adrián Zoltán - Origo

Róna Péter az elmúlt években többször is tett már hasonló állítást a jegybankkal kapcsolatban, és információiról rendre bebizonyosodott, hogy hamisak voltak.

Az MNB többször is tájékoztatást adott arról, hogy 2015-ben megkezdték a korábban évtizedekig működő külföldi irodáinak megújítását.

Az MNB célja - az Európai Központi Bank, valamint a német, francia, olasz és osztrák jegybankok példáját követve - javítani a világ élvonalába tartozó pénzügyi intézményekkel kialakított kapcsolatait.

Az utóbbi években megnyitott hamburgi, párizsi és római irodák jelentős hozzáadott értékkel bírnak a Nemzeti Bank tevékenységére, áll a közleményben.