Japán technológiai befektetővel állapodott meg az Uber

Vágólapra másolva!
Az Uber elfogadta a japán techóriás, a SoftBank befektetési ajánlatát. Ennek értelmében, a vállalat 1-1,25 milliárd dollár körüli összeggel (legalább 265 milliárd forint) száll be a friss jelentések szerint, 69 milliárd dollárt érő szolgáltatócégbe. A megállapodással mindkét fél elégedett, de mint kiderült, az Uber felpumpálásával a SoftBank-vezér Masayoshi Son egyúttal az Uber kínai partnerében is érdekeltséget szerez. A japánok pénzt tolnak az Ola-ba is, mely az Uber-hez hasonló szolgáltató-óriás Indiában.
Vágólapra másolva!

A korábbi 11-ről 17 főre bővült az igazgatótanács az Uber-nél azután, hogy megállapodás született a japán SoftBank befektetéséről a vállalatba. Mialatt „helycsere és támadás"-szerű átrendeződés zajlik a vezetői gárda tagságban – új tagok érkeznek, egyes vélemények pedig a vállalat belső erőviszonyainak átrendeződését valószínűsítik –, az Uber nagy dobásra készül.

A cél, hogy 2019-ben megjelenjenek a tőzsdén.

Az Uber vezetésén belül hónapok óta belső harcok dúlnak, emiatt és más botrányok miatt, Travis Kalanick alapító-elnök még nyáron lemondásra kényszerült Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/dpa/A3817 Tobias Hase

Hosszú távon gondolkodnak

Az Uber igazgatótanácsa közleményben tudatta, mennyire örülnek a japán óriással kötött megállapodásnak. Úgy érzik, ezzel a távol-keleti cég hihetetlen bizalmat szavazott a vállalatnak, amely a világ számos pontján keveredik vitába a hatóságokkal működésének jogszerűsége miatt. Ezzel egyidejűleg békésen zárul a színfalak mögött állítólag zajló kötélhúzás a befektetők és a vezetőség között, ám persze elképzelhető, hogy az új nagypályás játékos feltűnésével csak újabb fejezete kezdődik annak.

A világ egyik legnagyobb kockázatitőke-vállalkozásának számító SoftBank színre lépésével, 10 milliárd dollárra emelkedett az Uberbe fektetett pénz mennyisége.

Cél a tőzsde

Mire cikkünk megjelenik, addigra várhatóan már alá is írják az erről szóló megállapodást a két vállalat részéről. Ugyanakkor a világ vezető hírportáljain szereplő információk szerint, az Uber belső hatalmi harcai ezzel még nem zárulnak le megnyugtatóan.

Különösen az alapításnál és a kezdeti nehézségekkel úttörő módon megküzdő régi motorosok érzik magukat háttérbe szorítva.

Egyes hírek szerint, többük szerint elhibázott dolog a nyílt kereskedésben gondolkodni a vállalatnál, mert az könnyedén amortizálhatja a vállalat értékét.

A japán befektető az Uber kínai partnerében is érdekeltséget szerez Forrás: Pexel

Úgy tűnik azonban, ez alól nincs kibúvó.

A SoftBankkal kötött megállapodás része az is, hogy az Uber 2019-ben meg kell hogy jelenjen a tőzsdéken.

Befektetése révén, a japán cég részesedést szerez az Uber kínai partnerében, a Didi Chuxing-ban. Ez a cég 2012-ben indult, de már 400 millió felhasználóval rendelkezik Kína 400 településén nyújtott szolgáltatásával.