Minden érintettnek készülnie kell az építőipari munkaerő-hiányra

2017.12.25. 10:03

Több szegmens, így az építőipar teljesítményét is korlátozza a munkaerőhiány, és mára látszik, hogy nem ideiglenes jelenségről van szó - áll az egyik nagymúltú építőipari vállalat, a Grabarics Kft. közleményében. A cég szerint, lassan a piac minden szereplőjének be kell terveznie a hosszabb vállalási időket, és fel kell készülni a befektetői sorban állásra is.

Az idei évben kimagasló erősödést produkált a hazai építőipar. Ám ahogy az Origo is megírta, a következő év egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy az érintett szereplők megoldást találjanak az ágazatot sújó munkaerő hiányra.

Keresletivé változott a kínálati piac

Ma már egyértelmű, hogy a munkaerőhiány az építőiparban nem ideiglenes állapot, hanem az új alaphelyzet – hívta fel a figyelmet a Grabarics Építőipari Kft. ügyvezetője. Karacs László hozzátette, a növekvő kereslet, beruházási kedv mellett egyszerűen nincs elég fiatal, aki ezt a pályát választaná, miközben az elvándorlás csökkenő mértékben ugyan, de folyamatosan rontja a helyzetet.

Állandósul a munkaerőhiány az építőiparban, ez alkalmazkodást követel a kivitelezőktőlForrás: MTI/Beliczay László

Az építőipari kivitelezés tekintetében a korábbi, kínálati piac – fogyasztói társadalmakban szokatlan módon – évekre keresletivé változott, annak minden, Magyarországon szinte már elfeledett hátrányával.

Kevesebb lehet az elvállalható beruházás

A cégnél úgy vélik, a lecsökkent emberi erőforrás mind a műszaki, mind a fizikai vonalon azt eredményezi, hogy az építőipari ágazat szereplői jelentősen magasabb árakon és hosszabb határidejű vállalásokkal lesznek csak képesek a feladataikat ellátni.

A nagy generálkivitelezők ma könnyen veszíthetnek azokon a munkákon, amelyekre saját, fél-egy évvel korábbi ajánlatuk alapján kötöttek szerződést.

Mindez visszafogja az egy évben megvalósítható beruházások mennyiségét, az ágazat – a piac jelenlegi igényének megfelelő – bővülését. A szakember leszögezte: ezek a tények, a piac azonban eldöntheti, hogyan kezeli mindezt.

Mind a kivitelezőknek, mind a megrendelőknek figyelembe kell venniük a megnövekedett kivitelezési határidőket (illusztráció)Forrás: AFP

Az építőipar minden résztvevője érzékelheti a fentieket és ezek alapján kell tervezniük a projektek árazását és megvalósítását.

Ez mindenképpen a megrendelők és szolgáltatók közös feladata annak érdekében, hogy a tervezett munkák megfelelően tudjanak haladni, teljesülni. Minden érintett számára kedvezőbb az, ha az új viszonyokat bekalkulálja a teljes megvalósítási folyamatba.