Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia

Sztrájk, tüntetések és összecsapások Görögországban

Görögország, tüntetés, 2018.01.15.
Protest against the voting of the new multibill of the third evaluation, in Athens, Greece on Jan. 15, 2018.
Vágólapra másolva!
A görög parlament elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítást. Athénban a parlament előtt - a szavazást követően - több tízezren gyűltek össze. A békésnek indult megmozdulás később összecsapásokba torkolt, amikor a tömeg megpróbált betörni a törvényhozás épületébe. A miniszterelnök ugyan megígérte, hogy ez lesz az utolsó ilyen csomag, de az embereket ez már nem nyugtatta meg.
Vágólapra másolva!

A görög parlament - kis többséggel, de - végül elfogadta az újabb megszorító csomagot. A törvénymódosítás 400 paragrafust tartalmaz. Alexis Ciprasz kormányfő szerint hamarosan végetér ez a nehéz ciklus Görögország életében.

Protest against the voting of the new multibill of the third evaluation, in Athens, Greece on Jan. 15, 2018. Forrás: AFP/SOOC

A parlament előtt több tízezren tüntettek a megszorítások ellen. A kezdetben békés tömeg egy része később megpróbált betörni az épületbe. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a tüntetőket, akik kövekkel és molotov koktéllal válaszoltak.

Az ellenzéki politikus, Micotakisz keményen kritizálta az újabb megszorításokat tartalmazó csomagot. Szerinte ezzel további öt évre megpecsételték az ország sorsát és tovább nehezítik ezzel a válság kezelését.

A szavazás azt jelenti, hogy a kormánynak sikerült a január 22-i határidő előtt meghoznia a reformintézkedéseket.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Angelos Tzortzinis

Az eurózóna pénzügyminiszterei most arról döntenek majd, hogy ezek az intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy Görögország megkapja az augusztusban lejáró 86 milliárd eurós mentőcsomag utolsó részét.

Ciprasz kormányfő kulcsfontosságúnak nevezte az athéni parlament döntését, mert szerinte az ország ezzel hatalmas lépést tett a válságból kilábalás felé. Görögország hitelezői abban reménykednek, hogy az intézkedések csökkentik a sztrájkok számát és javítják az ország termelékenységét,

amely jelenleg 20 százalékkal van az uniós átlag alatt.

illusztráció Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A csomag nyomán változnak a munkavállalókra vonatkozó törvények is, aminek következtében a szakszervezeteknek mostantól sokkal nehezebb lesz sztrájkot hirdetniük.

A szakszervezetek ezentúl csak akkor hirdethetnek sztrájkot, ha azt a tagság 50 százaléka jóváhagyta.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Giorgos Georgiou

Egy görög egyetemi hallgató arról beszélt az Euronewsnak, hogy a fiataloknak nincs más választása, mint harcolni. Kiemelte, hogy ez generációjának a legnagyobb kihívás és a helyzet elviselhetetlen.

Hozzátette, hogy több mint 500 ezer fiatal, tanult görög hagyta már el az országot.

Keddre némileg normalizálódott a helyzet Athénban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről