Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt feljelentették a Samsungot Franciaországban

Samsung Galaxy S8
Április végétől már mindenki ezekkel rohangál majd, legalábbis nyilván ebben bízik a gyártó
Vágólapra másolva!
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt csütörtökön feljelentette a Samsung dél-koreai elektronikai vállalatot és francia leányvállalatát két francia civil szervezet.
Vágólapra másolva!

Szolidáris Emberek és a Sherpa nevű szervezet a dél-koreai óriáscég kínai gyáraiban zajló jogsértések, köztük a gyerekmunka, illetve az emberhez méltatlan és veszélyes munkakörülmények miatt jelentette fel a Samsungot.

Illusztráció Forrás: Origo

Az egyesületek korábban is célba vették már a Samsung francia leányvállalatát, ám panaszukat akkor nem követte eljárás. A szervezetek jelezték: feljelentésük azóta újabb elemekkel bővült, amelyek azt bizonyítják, hogy a Samsung nem tesz eleget etikai kötelezettségvállalásainak.

A két civil szervezet szerint a Samsung gyáraiban benzolt és metanolt használnak, amelyek "több dolgozónál okoztak gyógyíthatatlan megbetegedéseket".

A vádak egy része egy harmadik civil szervezet, a China Labor Watch jogvédőinek legújabb jelentésein alapul. A szervezet aktivistái több Samsung-gyárba beszivárogtak, hogy saját szemükkel lássák, mi zajlik ott.

- írták a panaszosok, akik régóta harcolnak a nemzetközi vállalatok büntetlensége ellen.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A civilek tevékenységének köszönhetően a francia törvényhozás 2017-ben elfogadott egy jogszabályt, amelynek keretében a francia cégek kötelesek elhárítani a működésükkel járó társadalmi, környezeti és egyéb kockázatokat.

A feljelentők azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ kötelezze a nemzetközi vállalatokat az emberi jogok betartására a termelési láncolat egészének során.