Az MVM élére áll a forradalmi energetikai változásoknak

Zsuga János az MVM vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója a napenergia egyre nagyobb szerepéről nyilatkozott az Origónak. A társaságcsoport elkötelezettségét mutatja, hogy az MVM 2018-ban 110 napelemes erőművet épít Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Mekkora szerepet játszik majd az MVM a következő években a hazai napenergia térhódítása terén?

Az MVM Csoport egy megújulási folyamaton megy át, amelynek keretében több irányba is nyitunk. Nyitunk a kutatás, az innováció és a megújuló energiaforrások irányába.

Nem csak beszélünk róla, hanem teszünk is ezért. Hosszú előkészítő munka után folyamatban van új naperőműveink kivitelezése. Ennek köszönhetően Magyarországon egy éven belül az MVM rendelkezik majd a legnagyobb – 150 megawattot meghaladó – megújuló energiatermelő kapacitással. Ezzel az MVM nagyban hozzá tud járulni ahhoz, hogy hazánkban 2020-ra 14,65 százalék legyen a megújuló energiaforrások részaránya.

Zsuga János az MVM vezérigazgatója: A napenergia fejlesztések-beruházások az egész ország területét lefedik majd Fotó: Polyák Attila - Origo

Milyen javaslataik vannak arra nézve, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mértékben elterjedjen a napenergia Magyarországon?

Az MVM által indított napenergia fejlesztések-beruházások az egész ország területét lefedik majd. Ezek a kapacitások pedig képesek a jövőben fenntartható módon elektromos áramot termelni. Igyekszünk példát mutatni és bízunk benne, hogy ez ösztönzőleg fog hatni mind a további napelemes erőművek, mind a lakossági napelem-használat elterjedésére egyaránt.

Az ország mely területén lesznek a legnagyobb beruházásaik a naperőműveket illetően?

Jelenleg két nagy naperőmű építésén dolgozunk az országban. Az egyik Felsőzsolcán készül, aminek az alapkövét holnap tesszük le. A másik pedig Pakson lesz, ami egy szimbolikus helyszín.

A két nagy mellett 108 db 0,5 megawattos kiserőművet építünk, amelyek lefedik Magyarország teljes területét. Az MVM jelenleg 50 milliárd forintos beruházást hajt végre a naperőművek hazai piacán. A beruházások révén egyébként egy Székesfehérvár méretű város energiaellátását tudjuk majd biztosítani.

A megújulók területén hol lát még lehetőséget belépésére az MVM Csoport?

Meg kell nézni, hogy ma Magyarországon mely fejlesztéseknek van realitása. A napenergia felhasználása mellett az MVM természetesen vizsgálja a biomassza, a geotermia és a szélenergia beruházási lehetőségeit is. Jelenleg leginkább a napenergia területén látjuk annak a lehetőségét, ahol olyan megtérülő projekteket tudunk indítani, amelyek az ország hazai nyersanyagra épülő energiaellátásához és a fogyasztók ellátásbiztonságának garantálásához a legnagyobb mértékben képesek hozzájárulni.

Zsuga: Az MVM célja, hogy mindenképpen piacvezető pozíciót szerezzen a közép-kelet-európai régióban Fotó: Polyák Attila - Origo

A régióban mennyire lehetünk versenyképesek a napenergia terén?

Az MVM célja, hogy mindenképpen piacvezető pozíciót szerezzen a közép-kelet-európai régióban. A versenyképesség nemcsak azon múlik, hogy hány naperőművet tudunk létesíteni, hanem hogy mennyire eredményesen igazodunk a szabályozói környezet változásaihoz, és milyen hatékonyan kezeljük a piaci kihívásokat

A naperőművek használata jól illeszkedik az említett célkitűzéseinkhez, amely ráadásul olyan energiaforrásra alapozott áramtermelésre ad lehetőséget, ami mindig rendelkezésre áll majd az országban.

Mennyi munkahelyet teremthet a napenergia széleskörű elterjesztése hazánkban?

A napelemes erőművek megépítése jelentős számú munkahelyet teremt. Mindezt igazolja, hogy jelenleg is keresettek azok a szakembereket, akik napelemes erőművek tervezésében részt tudnának venni. Egy naperőmű építéséhez azonban más iparágak részvétele is szükséges, így maga a beruházás megvalósítása is jelentős gazdasági hozzáadott értéket képvisel.

Mennyire megalapozott a Deloitte azon közelmúltban megjelent elemzése, miszerint folytatódhat a napenergia-boom Magyarországon?

Teljes mértékben egyetértek vele. A világtrendeket nem lehet megállítani, így a napenergia egyre nagyobb szerepet kap.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország ennek a folyamatnak az aktív résztvevője lesz, vagy pedig csupán követő stratégiát tudunk folytatni. Hazánk földrajzi adottságai kiválóak a napenergia térhódításához, és remélem, hogy a hazai energiamixen belül komoly arányt fog képviselni a napenergia.

"A világtrendeket nem lehet megállítani, így a napenergia egyre nagyobb szerepet kap" Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már energiamix, akkor Ön szerint a megújulók terén mi az a szint, amit Magyarországnak vállalnia kellene az unió felé a következő évtizedre?

Az energiamix meghatározása jelenleg tagállami hatáskör és hazánknak az a jó, ha ez így is marad, hiszen mi ismerjük a legjobban saját országunk adottságait és lehetőségeit, melyekre építeni lehet.
Az ellátásbiztonság megőrzése és erősítése mint prioritás érdekében nem csak az EU felé vállalt megújuló részaránycél a lényeges, hanem az, hogy a felfutó megújulós erőművi kapacitások és a más energiaforrásokkal üzemelő erőművi blokkok – egymást kiegészítve – minél inkább ki tudják szolgálni a hazai fogyasztói igényeket megfizethető energiaárak mellett, úgy hogy közben a villamosenergia-rendszer egyensúlya is megmarad.

Mennyire tud az MVM lépést tartani a technológia felgyorsult változásával?

Úgy gondolom, hogy a cégen belül végrehajtott átalakítások révén sikerült elérnünk, hogy a technológia folyamatos változására tudjunk reagálni, és mindezt képesek vagyunk figyelembe venni a beruházásaink során. Szakembereink folyamatosan értékelik az iparág változásait.