Az egyéni vállalkozó céges helyett lakossági bankszámlát is nyithat

pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás
46267349 - - nfc - near field communication mobile payment
Vágólapra másolva!
Nem mindig kötelező a céges bankszámla nyitás egy vállalkozónak, noha sokan ezt hiszik. Megteszi helyette egy olcsóbb lakossági számla is.
Vágólapra másolva!

Egy vállalkozó hivatalos nevén pénzforgalmi bankszámlája a gazdasági tevékenysége során felmerülő számlafizetéseire és jóváírásai fogadására szolgál - írja a Bankmonitor.hu. A jogszabály megszabja, hogy mely esetekben kötelező a céges bankszámlát megnyitni, ezek:

  • a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok esetében, mint közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság,
  • ÁFA fizetésre kötelezett egyéni vállalkozó esetében, és
  • ÁFA fizetésre kötelezett magánszemély esetében.

A fentiekből következik, hogy ha az egyéni vállalkozó nem tartozik az ÁFA hatálya alá, akkor nem szükséges céges számlán bonyolítania a pénzügyeit, így nyithat lakossági bankszámlát is.

Ha a vállalkozó nem kötelezett ÁFA fizetésre és nem szeretne speciálisan céges szolgáltatást, mint például a bankkártya elfogadás, akkor megfelelő számára a lakossági bankszámla is 123RF

A lakossági számla nem csak olcsóbb, mint a céges, de a megnyitása is jóval egyszerűbb, hiszen csak a személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges hozzá, vállalkozói dokumentumok egyáltalán nem.

Ebben az esetben azonban figyelembe kell venni, hogy vállalkozói hitelt nem fog tudni felvenni,

mert a számlán keveredhet a céges és a magánforgalom, ráadásul a céges hitelhez céges bankszámla is kell, hiszen valószínűleg arról kell majd törleszteni is. Ugyanígy a lakossági számlához nem kérhető speciális céges szolgáltatás, mint például bankkártya elfogadás.

Abban, hogy a vállalkozó nem tartozik-e az ÁFA hatálya alá, tehát választhatja-e a lakossági bankszámlát is, a vállalkozó könyvelője tud segíteni.

A lakossági számlák közötti választáshoz a Bankmonitor.hu cikke nyújt további információkat.