Új szabályozás a jöhet tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen

élelmiszerár-emelkedés. szárazság az USA-ban, kukorica, A magyar pénztárcákig érhet az amerikai szárazság
Vágólapra másolva!
Betiltanák az élelmiszer-ellátási láncban alkalmazott "legkárosabb" tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat az Európai Bizottság csütörtökön bemutatott javaslata értelmében, hogy nagyobb biztonságot élvezhessenek a mezőgazdasági termelők, illetve a kis- és középvállalatok (kkv-k).
Vágólapra másolva!

Betiltandó kereskedelmi gyakorlatnak számítanának

Azt, hogy a vevő visszaküldje az eladatlan élelmiszereket a beszállítónak, vagy díjat fizettessen az ellátási megállapodás fenntartásáért, pedig csak akkor tenné lehetővé ezen irányelv, ha arról a felek előzetesen világosan és egyértelműen megegyeztek.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Közleménye szerint a brüsszeli testület ezzel azt akarja elérni, hogy az élelmiszeripari és mezőgazdasági kkv-k tisztességesebb bánásmódban részesüljenek, és kevésbé kelljen olyan kockázatokkal szembenézniük, amelyeket alig vagy egyáltalán nem befolyásolhatnak.

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos rámutatott, hogy a kezdeményezéssel azokat támogatják, akik "önhibájukon kívül, gyenge tárgyalási pozíciójukból kifolyólag tisztességtelen gyakorlatok áldozataivá válnak".

Hozzátette, ezáltal erősödik az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő termelők és kkv-k helyzete.

Illusztráció Forrás: iStock

Az előterjesztés értelmében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy, az új szabályozás végrehajtásáért felelős közigazgatási szervet, amely bizonyított jogsértés esetén "arányos és visszatartó erejű" szankciókat foganatosíthat. Ezen szervezet saját kezdeményezésre, valamint benyújtott panaszok alapján is vizsgálatokat indíthat.

– közölte Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért felelős alelnöke.

Az uniós országok eddigi intézkedéseit kiegészítő bizottsági javaslat nyomán közösségi irányelv születik majd, amennyiben azt a két társjogalkotó, a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament is elfogadja.