Fejfájást okoz az erősödő dollár

dollár USD euró EUR pénz deviza valuta
A one euro coin is pictured on one US dollar notes on March 13, 2015 in Godewaersvelde, Northern France. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Az elemzők a mai napig heves vitákat folytatnak arról, hogy jó vagy rossz hír-e a dollár erősödése. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a legfontosabb kérdés az, pontosan mi az oka a zöldhasú mozgásának. Most azonban úgy tűnik, egészségtelen hatásokra emelkedik a dollár árfolyama.
Vágólapra másolva!

Múlt hétfő óta az amerikai fizetőeszköz több mint 1,5 százalékot erősödött a jen és az euró ellenében keddig. Még nagyobb izmosodásokat mutatott azonban olyan devizákkal szemben, mint az új-zélandi dollár vagy a brit font. A probléma az, hogy egyes elemzők szerint a zöldhasú „rossz okból" erősödik – írja a Business Insider.

A dollár ugyanis

negatív környezetben mutatott erősödést az elmúlt időszakban.

Ez azzal függ össze. hogy, múlt hétfő óta a részvény- és a hitelpiacok egyaránt gyengüléseket mutattak – hangsúlyozta Bilal Hafeez, a Nomura devizastratégája.

Külső hajtóerők

A szakértő kiemelte a közelmúltbeli nyersanyagpiaci ralit is, melyet elsősorban a geopolitikai feszültségek fűtöttek, beleértve a kereskedelmi konfliktusokat is. Vagyis a nyersanyagokat nem a globális kereslet élénkülése fűtötte, hanem egyéb külső tényezők. Mindez a dollár erejét is növelte, azonban az árdinamika még gondot is okozhat, különösen, ha a hatások átcsorognak a kötvénypiacra is.

Az amerikai jegybankra figyel majd a piac "Forrás: AFP / Getty Images "

Ez főként azért érdekes, mert

a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama kedden megütötte a 3 százalékos szintet, amire 2014 óta nem volt példa.

Ez pedig arra is utalhat, hogy a piaci szereplők elkezdtek felkészülni a növekedés lassulására.

A dollár számára a gond az, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyre inkább rá lesz kényszerítve a kamatemelésre, hogy visszafogja az inflációs nyomást. Ez pedig negatívan üthet vissza a dollár felfutására – tette hozzá Hafeez.

Emelkedő kilátások

A részvénypiacokon szintén zavaros a helyzet, mivel a papírok relatíve gyengén teljesítettek, ahogy a dollár emelkedett. Ráadásul az sem megnyugtató, hogy a részvények eddig igen gyengén reagáltak az erős vállalati eredményekre.

A US Dollar index alakulása Forrás: investing.com

Bár a dollár index kedden kicsit lefékezett, közép-európai idő szerint szerda délelőtt már újra emelkedést mutatott. Egyes elemzők pedig arra számítanak,

a kereskedelmileg súlyozott mutató további emelkedést fog produkálni.

Az amerikai jegybank most olyan pályán van, melynek során két vagy három kamatemelés várható még ebben az évben – ez lendületesebb szigorítás a világ más nagy jegybankjaihoz képest. Ennek következtében viszont szélesebbek lehetnek a kamatkülönbözetek, ami tovább nyomhatja fölfelé a dollárt – mondta Hussein Sayed, az FXTM vezető piaci stratégája.