Ezért problémás az európai napenergia

napelem
Napelemek (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A napközbeni villamos energia váltakozás igazán érdekes alakot formál a grafikonon. A több mint szórakoztató furcsaság azonban komoly kihívások elé állítja a napelemek üzemeltetőit, különösen Németországban.
Vágólapra másolva!

Mivel a napenergia hasznosítása az elmúlt évtizedben több mint tízszeresére nőtt Németországban, a közüzemi vezetők arról vitatkoznak, hogy vajon néhány órára leállítsák-e napközben a szén- és a földgáztüzelésű erőműveket, amíg a napelemek csúcsüzemmódban működnek.

Napenergiatermelés váltakozása Németországban Forrás: Epex Spot

– nyilatkozta a Bloombergnek Hanns Koenig, az Aurora Energy Research projektvezetője, a cég Oxfordban székel, de számos kormánynak és cégnek ad tanácsot energetikai kérdésekben.

A német energiafelhasználás 38 százaléka már megújuló energiaforrásokból történt tavaly,

és ez megnehezíti annak a becslését, hogy a nap bizonyos szakaszaiban pontosan mekkora mennyiségű energia kerül be a hálózatba, mivel a nap- és szélerőművek egy része kisebb, helyi elosztó hálózatokat is táplál.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A megújuló energiaforrásoknál a kínálat időnként már meghaladja a keresletet, és ekkor az energiaárak nullára állnak.

A napsugárzás egyenlőtlen napi eloszlása miatt a hálózatvezetőknek néha csökkenteniük kell a megújulóból származó energiatermelést, miközben jelezniük kell a szén- és gázerőművek felé, hogy bizonyos órákban álljanak le ők a termeléssel.

„Az emberek folyton a télről vagy az áramkimaradásról beszélnek, de nyáron sokkal nagyobb a kockázata a rendszertúlterhelésnek és az áramszüneteknek. Ez egy sokkal instabilabb rendszer, mint korábban feltételeztük” – nyilatkozta Andy Koss, a Drax Power, vezérigazgatója. Ennek a cégnek Észak-Angliában van a telephelye, szén- és biomasszaüzemet működtet. Ugyanakkor hozzátette, hogy a téli energiaellátáshoz továbbra is szükség van a fosszilis hordozókra és a biomasszára.