Keményen lefelé tart az arany árfolyama

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Miközben a nemzetközi befektetői világ egyre jobban aggódik a világgazdasági fejlemények miatt, az egyik klasszikus menedékeszköznek számító arany mégis folyamatosan gyengül. Ráadásul még további esések is jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Bár az arany az elmúlt időszakban igen csúfosan szerepel, a prognózisokat megfogalmazó szakértők jelentős része még mindig óvatos a short pozíciók felvételével. Ebben a hónapban például az arany több mint 50 dollárt gyengült már unciánként. Április közepe óta pedig a süllyedés már meghaladja a 100 dollárt is, és idén eddig már több mint 5 százalékos az esés – írja a MarketWatch elemzése.

Mindeközben a szakértőket ez nem igazán mozgatja meg, és

még mindig relatíve kevesen javasolják az arany shortolását, vagyis az aranyár csökkenésére felvett pozíciókat.

Az ezt mérő arányszám ma mínusz 13 százalékos, miközben az elmúlt évek kitartó aranyár süllyedései legalább mínusz 30 százaléknál következtek be.

Az elemzésből kiderül, hogy legutóbb tavaly márciusban jött össze ilyen arány, és azt követően 2017-ben a nemesfém beragadt egy 1250 és 1350 dollár közti, viszonylag szűk szakaszba. Ezzel együtt egyáltalán nem lenne meglepő, ha az azonnali szállítású arany árfolyama elkezdene fölpattanni, még ha csak ideiglenesen is – hangsúlyozza az elemzést író Mark Hulbert.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Következésképpen végső soron még tovább is csökkenhet az arany árfolyama, ami némileg meglepő lehet, ha azt nézzük, hogy az arany hagyományosan menedékeszközként funkcionál az olyan bizonytalan időszakokban, mint a mostani. Ennek ellenére a nemesfém árfolyama csütörtökön már hat hónapos mélypontot is elért.

Mivel a dollár árfolyama erősödik, a befektetők pedig kivonulnak az olyan kockázatos eszközökből, mint a részvények, elvileg az aranynak drágulnia kellene. Most azonban nem ez történik, ugyanis

az arany kevésbé vonzó más menedékeszközökhöz képest.

Az amerikai dollár, az USA állampapírjai, valamint a svájci frank ma sokkal nagyobb vonzerővel bírnak, mint a sárga nemesfém – mondta a Reutersnek Simona Gambarini, a Capital Economics közgazdásza.

Egy másik elemzői vélemény szerint egyszerűen túl nagy nyomás van az aranyon. Amíg nem látjuk az infláció megugrását vagy a dollár gyengülését, addig várhatóan marad ez a nyomás az arany árfolyamán.

Közép-európai idő szerint péntek kora délután az augusztusi szállítású arany árfolyama enyhe emelkedés mellett 1252 dolláron forgott.