Idén már összecsaphat a bika és a medve

tőzsde befektetés részvény trend bika medve bull bear
Vágólapra másolva!
Az idei első félév komoly aggodalmakat és kilengéseket is hozott a részvénypiacokon, azonban végső soron a legnagyobb részvényindexek mégsem adtak okot túl nagy izgalmakra. A legfontosabb kérdés most az, a második félévben beigazolódnak-e az aggodalmak, és makrogazdasági szinten is megjelennek-e bizonyos válságtünetek.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi részvénypiaci bika már most is történelmi menetelést hajt végre. Nem az a kérdés tehát, hogy be fog-e következni a korrekció, hanem az, hogy mikor, és mekkora felfordulást hoz magával. Az idei első félév azonban az optimisták és a pesszimisták számára is szolgáltatott érvelési alapot – írja a MarketWatch elemzése.

Az optimisták rámutathatnak arra, hogy a vállalati profitok kedvező és gyors növekedést produkáltak,

miközben az amerikai munkaerőpiac évek óta nem volt ennyire stabil, vagyis a jegybank szerepét betöltő Fed tarthatja az eddig belengetett kiszámítható normalizálási ütemet.

A pesszimisták ezzel szemben érvelhetnek amellett, hogy

a sokáig összehangolt világgazdasági növekedés most megroppant,

és éppen akkor, amikor a jegybankok elkezdtek egyre lendületesebben szigorítani, vagyis vonják ki a likvid tőkét a piacról és nehezítik a korábban rendkívül kedvező kamatfeltételeket is. Ráadásul a globális kereskedelmi háború egyre reálisabb és egyre nagyobb veszélyt jelent.

A nagy futás vége

Mindenesetre az biztos, hogy az amerikai részvénypiac a történelem valaha volt leghosszabb emelkedési szériáját produkálja, és

az idei kilengések már komolyan elgondolkodtatták a befektetőket, mikor érhet véget a nagy menetelés.

Ennek következtében pedig minden potenciális fenyegetés elkezdett felértékelődni.

Sokak szerint már az utolsókat rúgja a történelmi bika Forrás: 123rf.com

Ráadásul a részvényindexek első féléves teljesítménye is egyszerre adhat okot optimizmusra és pesszimizmusra is. Az S&P 500 2,3 százalékot, míg a Dow Jones 1,2 százalékot izmosodott idén eddig. Ez azt jelenti, hogy mindkét mutató erősödni tudott, azonban egy nagyon szűk kereskedési tartományban mozogtak, vagyis már nem beszélhetünk lendületes emelkedésről.

Az tehát egyértelműen látszik, hogy a bikapiaci ciklus kései szakaszába érkeztünk, azonban az még nem egyértelmű, hogy mikor jön el a ciklus vége, és főleg, hogy mekkora zajjal jár majd.

A vegyes képet jól mutatja az S&P 500 várható kilengéseit követő VIX index teljesítménye.

A VIX ugyanis idén eddig 40 százalékot erősödött, ami önmagában ijesztő is lehetne, de ha egy lépéssel távolabbról nézzük a képet, akkor az látszik, hogy ezzel 2018 még mindig a valaha volt egyik legnyugodtabb év, a mutató pedig alatta van a hosszú távú átlagnak.

Ennél már nem lesz jobb

A piaci szereplők többsége tehát arra nem számít, hogy hamarosan minden összeomlik, arra azonban igen, hogy a hozamok alacsonyabbak lesznek az elmúlt években tapasztaltaknál.

– állapította meg Rob Sharpes, a több mint ezer milliárd dollárt kezelő T. Rowe Price befektetési csoport vezetője. Hozzáette, a kockázatok fokozódnak, a befektetőknek pedig érdemes egyre konzervatívabbra venniük a pozícióikat.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén Forrás: AFP/Spencer Platt

Nem meglepő tehát, hogy éppen a napokban érkezett hír arról, júniusban a globális befektetők rég nem látott ütemben vontak ki tőkét a részvénypiacokról.

Ráadásul ahogy a kötvényhozamok emelkednek, egyre többen választják ezt az eszközosztályt

(a fejlett piacokon és különösen az USA-ban), mivel ezek már értelmezhető hozamokkal bírnak, viszont a részvényeknél sokkal kisebb kockázatot jelentenek. A válság óta először fordult elő például, hogy a kétéves lejáratú amerikai állampapír hozama több mint 30 százalékkal volt magasabb az S&P 500 részvényindex osztalékhozamánál.

A sztárok kapcsolhatják le a villanyt

Miközben tehát az látszik, hogy a bikapiacot támogató tényező kezdenek gyengülni, van egy olyan részvénycsoport, amely még mindig nagyon komoly löketet az indexeknek: az amerikai technológiai vállalatok. Jól mutatja a koncentráció mértékét, hogy

míg ez a csoport idén eddig 19 milliárd dolláros tőkebeáramlást könyvelhetett el, addig az összes többi szektorban 9 milliárdos kiáramlás volt tapasztalható.

Az úgynevezett FAANG papírok (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, a Google mögött álló Alphabet) pedig szinte a hátukon viszik az amerikai részvényindexeket. A Netflix részvényére idén több mint duplájára növelte az értékét, az Amazon pedig nagyjából 45 százalékot izmosodott. Ezek a cégek olyan hatalmasak, hogy a fentiekhez hasonló teljesítmények már önmagukban az egész piacot felemelik.

A technológiai óriások vállán emelkednek az amerikai részvényindexek Forrás: Nasdaq.com

Ez a támogató lendület még mindig tart, azonban óriási kockázattal is jár.

Lényegében néhány vállalat teljesítménye köré összpontosul ugyanis a világ legfontosabb részvénypiaca,

ami igen komoly buborékot is jelent. Vagyis ha ezek a cégek elkezdenek megremegni, akkor mindent vihetnek magukkal. Ez a tényező pedig szintén a pesszimisták malmára hajtja a vizet.