Mégsem bútorozik össze a két német bankóriás

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Már korábban kiszivárgott a hír, miszerint a két német nagybank, a Deutsche Bank és a Commerzbank, az egyesülést fontolgatja, hogy így nagyobb és erősebb piaci szereplőként lépjen fel. Azonban nemrég napvilágot látott egy stratégiai elemzés, amely szerint a Commerzbank helyett a svájci UBS-el való egyesülés lenne a jobb választás a DB-nek.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank és UBS közötti egyesülés forgatókönyvét a hónap elején tárgyalta át a német bank felügyelőbizottsága – állítja a Handelsblatt német napilap. A beszámoló szerint egyik pénzügyi cég sem kommentálta.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Németország legnagyobb hitelintézetei az elmúlt három évben veszteséget termeltek, a Deutsche Bank vezetői olyan változtatásokat hajtottak végre, ami több ezer munkavállaló elküldését és a globális befektetések csökkentését jelentette.

A stratégiai elemzés szerint a Deutsche Bank jobban járna, ha a Commerzbank helyett a svájci UBS-el fonódna össze,

mivel a két pénzintézet jól kiegészítené egymást a befektetések és a vagyonkezelés területén. Ezzel szemben a Commerzbankkal való egyesülés számos szerkezeti átalakítást igényelne, mivel a két bank sok területen fedi egymás pénzügyi szolgáltatását.

Illusztráció Forrás: AFP

Ugyanakkor ebben az esetben a Deutsche Bank lenne a kisebbik partner az összefonódásnál.

A Deutsche Bank vezérigazgatója, Christian Sewing hétfőn elmondta, hogy a pénzintézet a következő 18 hónapban a saját „házi feladatára" koncentrál.

A Handelsblatt egy meg nem nevezett forrást idézett, aki szerint a stratégiai vezetői megbeszélésen az is elhangzott, hogy az azonnali egyesülés teljesen irreális.

A berlini kormány – amelynek 15 százalékos részesedése van a Commerzbankban – korábban rábólintott már az egyesülésre. Olaf Scholz német pénzügyminiszter elmondta, hogy

az országnak erős bankokra van szüksége

az export ösztönzéséhez.