Amerikai nagykövet: Rendkívüli a magyar munkaerő

CORNSTEIN, David B.
Budapest, 2018. szeptember 4. David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2018. szeptember 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a kormány ösztönzi az üzletet.
Vágólapra másolva!

David B. Cornstein, az Amerikai Kereskedelmi Kamara keddi üzleti fórumán beszélt, többet között azt mondta, Magyarországon figyelemre méltó, hogy alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat pedig ösztönzi az üzletet.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2018. szeptember 4-én

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete ugyanakkor szörnyűnek nevezte, ha egy ország energiaszükségletének 80 százalékát egyetlen másik állam fedezi. Ez egy rossz helyzet – vélekedett. Hozzátette: úgy tudja, a magyar kormányzatban is így látják.

Dolgoznak azon, hogy 40 százalékot az Egyesült Államok biztosítson

– közölte.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy Oroszország nagyon „bomlasztó” nemzet.

A Soros-egyetemmel közel a megoldás

A CEU ügyét David B. Cornstein érzelmi alapúnak nevezte.

Úgy vélekedett, nagyon rossz lenne, ha Bécsbe költözne az egyetem, ugyanakkor azt mondta, szerinte közel van a probléma megoldása.

A nagykövet arra biztatta a jelenlévőket, hogy több üzletet kössenek az Egyesült Államokkal. Akad még tér a fejlődésre – jegyezte meg.

Egyre szorosabb a magyar-amerikai kapcsolat

Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete úgy vélekedett, hogy sok minden változott, fejlődött a magyar-amerikai kapcsolatokban az elmúlt évben. Megemlítette, hogy a David B. Cornstein beiktatása körüli napokban

másodszorra is beszélt egymással telefonon Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök.

Egyúttal megköszönte az Egyesült Államok budapesti nagykövetének támogatását.

Szabó László kijelentette, hogy sosem volt jobb a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat. A magyar

export több mint 6 százalékkal, az import pedig 4 százalékkal nőtt

az előző negyedévben – közölte.

Elmondta, bár az Obama-adminisztráció idején akadtak nehézségek, sok szempontból szövetséges volt a két ország. Több mint ezer magyar katona harcolt misszióban Koszovó, Irak, Afganisztán területén „a jó ügy védelméért”, de az Iszlám Állam ellen is küzdöttek – jelezte.

Egyedülálló segítség Magyarországtól

A nagykövet azt mondta, Magyarország valószínűleg elsőként segített Irak és Szíria háború utáni újjáépítésében. Kevés pénz is sokat számít, ha jól költik el – vélekedett. Közölte: támogatják Izraelt, örömmel ünnepelték meg Washingtonban Herzl Tivadar születésnapját. (A budapesti születésű Herzl Tivadar a cionista mozgalom megalapítója, és a modern izraeli állam megálmodója.)

Magyarország – legalábbis Európában – szintén egyedülálló abban, hogy helyettes államtitkári szinten foglalkozik az üldözött keresztények védelmével – hangoztatta Szabó László. Közölte, tavaly

sok lényeges amerikai beruházás történt Magyarországon.

A tengerentúli cégek több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak – fűzte hozzá.

Magyarország nagykövete bejelentette, hogy egy

új innovációs központot, inkubátorházat nyitnak Washingtonban.

Felidézte: egy éve a legfontosabb céljául azt tűzte ki, hogy az amerikai LNG (cseppfolyósított földgáz) elérje Magyarországot. Ebben az ügyben több előrelépés is történt, és remélhetőleg meg lehet majd szabadulni az orosz dominanciától a gázpiacon, ami fantasztikus lenne – mondta Szabó László.