MNB: a háztartások szeptemberben több hitelt vettek fel friss betéteiknél

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2012. május 18. Az EU csillagos zászlaja és a nemzeti lobogó leng a Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác tervezte műemlék épületének homlokzatán, a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Idén szeptemberben a háztartások 37 milliárd forint hitelt vettek fel, és 13 milliárd forintnyi betétet helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél, ám az év első kilenc hónapjában a megtakarítások 667 milliárd forintnyi növekedése messze meghaladta a hitelállomány 252 milliárd forintos emelkedését - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

Miközben a hitelfelvétel 85,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a friss betétek elhelyezése 415 százalékkal haladta meg a tavaly első három negyedévi 129 milliárd forintot.

A teljes lakossági hitelállomány 2015 októbere óta augusztusban lépte át először a 6 ezer milliárd forintos küszöböt, szeptember végén 6064 milliárd forintra rúgott. A betétállomány ugyanakkor március óta meghaladja 8 ezer milliárd forintot és szeptember végére 8458 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank Forrás: MTI/Jászai Csaba

A háztartások idén felvett hiteleinek csaknem 89 százaléka, 224 milliárd forint a lakáshitel-állomány növekedéséből ered, ezzel szemben a fogyasztási hitelek csak 32 milliárd forinttal részesedtek a hitelfelvételből. A lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatója (thm) az első kilenc hónapban 76 bázisponttal emelkedett, a legalább 5, de legfeljebb 10 évre rögzített kamatozású fedezett lakáshiteleké viszont ebben az évben 34 bázisponttal 5,48 százalékosra csökkent, és szeptember végén 79 bázisponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.