Mosógépet válasszunk, ne hitelt

Mosó Masa tuti praktikái otthon  mosás mosógép
Vágólapra másolva!
Egy fiatal számára az egyik legjelentősebb változás, ha elköltözik. Saját háztartás, saját bútorok, saját költségvetés. Képzeljük el, hogy az új albérlet minden igényt kielégít, csak sajnos bútorozatlan. A saját, otthoni ágy, asztal, szék egy fuvarral átkerül a bérleménybe, ám nem lehet mindent elhozni a családi fészekből. A mosógépet például biztosan nem, meg az otthoni úgyis öreg már, kell egy új. Az albérlet ugyanakkor komoly megterhelést jelent a pénztárcának, hiszen kéthavi kauciót is le kell tenni, a források így végesek.
Vágólapra másolva!

Egy mosógép már 60 ezer forint körüli összegért beszerezhető, a határ persze a csillagos ég. Kérdés, hogyan, milyen elvek szerint érdemes belevágni a mosógépvásárlásba. Sok áruház kínál nulla százalékos áruhitelt, ezek elsőre csábítóak, hiszen ingyen van, simán be lehet vállalni a hitelfizetést. A nulla százalékos thm csábító, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri ebben gondolkodni.

A nulla százalékos áruhitellel megvásárolható termékek köre véges, vagyis eleve már egy szűkebb palettáról lehet csak szemezgetni, kérdés, megéri-e ez a kompromisszum.

Főleg annak fényében, hogy valójában nincs ingyen hitel. A thm valóban nulla százalék – ezzel nem lehet trükközni, mert a Magyar Nemzeti Bank azonnal lecsap a kamatokkal trükköző pénzintézetekre – ám amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon.

Az ingyenes áruhitel azért lehet ingyenes, mert a termék árába egyszerűen bele van építve a hitel költsége.

Vagyis nulla százalék ugyan a thm, de ugyanazt a gépet más boltban áruhitel nélkül akár több ezer forinttal olcsóbban is meg lehet venni.

A mosógépek esetében is, mint megannyi más elektronikai terméknél, érdemes józanul végiggondolni, mire is kellenek. A boltok tele vannak nulla százalékos hitellel kombinált gépekkel, de érdemes első körben azt tisztázni, kell-e az adott gép vagy sem. Kell-e az a többlet, plusz tudás vagy sem. Tényleg kell a beépített szárítógép csak azért, mert a thm nulla százalék? Vagy inkább jobb egy olcsó modell, és teregetünk.

Mosgép vásárlás előtt is érdemes alaposan megnézni a kínálatot Forrás: Thinkstock

Ha hitelből szeretné az újdonsült albérlő megvenni a mosógépét, érdemesebb elsőként a modellt kiválasztani, megkeresni a legolcsóbbat a kínálatból – az egyes boltok árai között jelentős eltérés is lehet, érdemes az ár-összehasonlító portálokon szétnézni –, majd ehhez kapcsolni akár egy személyi kölcsönt. A nulla százalékos hitelek ugyanis leginkább úgy hatnak a vásárlóra, mint a cukros víz a darázsra: nincs rá valójában szükség, könnyű elcsábulni, de szabadulni már nagyon nehéz.

A legfontosabb mindig az, hogy azt a gépet válasszuk, amelyik kell, ne az legyen a döntő szempont, hogy melyikhez lehet nulla százalékos hitelt kapcsolni,

mert úgy szinte biztosan nem a legolcsóbb és leginkább megfelelő termék mellett döntünk. Márpedig a fő szempont ez kell, hogy legyen.