Idehaza is egyre népszerűbb a távmunka

Loffice, Közösségi iroda, networking szolgáltatás
Közösségi iroda a Loffice-ban. A networking a szolgáltatás része.
Vágólapra másolva!
Az előrejelzések szerint tíz éven belül minden harmadik munkavállaló a munkahelyétől távol fog dolgozni. Magyarországon is terjed ez a munkavégzési forma, de aki egyedül dolgozik, annak több nehézséggel is szembe kell néznie. A Napi.hu-n Gál Éva Laura kommunikációs tanácsadó járt utána a hazai távmunkával kapcsolatos véleményeknek több hazai cégnél.
Vágólapra másolva!

Akkor beszélhetünk távmunkáról, ha a munkavállaló nem egy hagyományos munkahelyen, hanem attól távol dolgozik, a munkaadójával pedig infokommunikációs csatornákon - telefonon, interneten - tartja a kapcsolatot. A fogalom lényege a munkahelytől való függetlenség: a munkát ott végzi, ahol az számára a legkényelmesebb, ahol a munka környezete a legideálisabb - így szól a Központi Statisztikai Hivatal definíciója.

Hazánkban a távolról dolgozó munkavállalók aránya biztosan magasabb 2,5 százaléknál, de az Európai Unióban ez az arány 5 százalékos.

Egy idei felmérés szerint világszerte már az alkalmazottak 70 százaléka dolgozik távmunkában heti egy napot, 50 százalékuk pedig heti 2-3 napot is. Erre tizennyolcezer munkavállaló megkérdezésével jutottak, akik száz különböző, nemzetközi cégnél dolgoztak. A felmérés szerint a távmunkában dolgozók átlagéletkora 46 év, legtöbben pedig az egészségügyben és az IT szektorban tevékenykednek.

A web- és applikációfejlesztéssel foglalkozó WRD Labs Zrt.-nél a munkavállalók 15 százaléka dolgozik állandó távmunkában, 70 százalékuk pedig alkalomszerűen, de átlagban legalább heti egy napot. A távmunka előnyeit a cég úgy aratja le, hogy nemcsak Magyarországról, de a nagyvilágból is alkalmaz munkavállalókat.

Tapasztalatuk szerint az otthoni környezetben nyugodtabban lehet dolgozni, és a kisebb ügyes-bajos dolgokért sem kell szabadságot kivenni.

Az viszont hátrány, hogy a munkavállaló nem tud belefolyni a csapat életébe, ezért háromhavonta szervezett közös céges programokkal igyekeznek kialakítani a személyes kapcsolatokat.

Közösségi iroda a Loffice-ban - munkahelyet jelenthet a távmunkásoknak is Forrás: Loffice

A JabJab Online Marketing ügynökségnél minden munkatárs távmunkában dolgozik. A távmunkának hasonló előnyeit látják, mint a WRD Labs-nél, megtoldva azzal, hogy a munkatársak sem zavarják az otthonról dolgozót. Néha előfordul, hogy azonnali információ kell egy kollégától, ilyenkor telefonon felhívják. Ugyanakkor nem alkalmas a távmunkára mindenki. Aki szeret együtt ebédelni, kávézgatni a kollégákkal, vagy az otthoni munkát ingerszegénynek találja, annak nem lesz kihívás a távmunka,

azoknak viszont egy jó lehetőség, akik nem szeretnének települést váltani egy jobb munka reményében.

A BOOM Marketingnél is előnyösen nyilatkoztak a távmunkáról:

az álláshirdetésekre kb. hétszer annyian jelentkeznek, mintha helyhez lenne kötve a munka, mert így távolabbi településekről is tudnak munkát vállalni.

A távmunkával megtakarított költségeket a cég beruházásra fordítja, ezáltal javítva a munkavégzés és a kommunikáció hatékonyságát. Egyedül az új dolgozók betanítása problémás távmunkában, de összeállítottak egy részben online, részben face-to-face tréninget, amit minden új munkatársnak el kell végeznie. Azonban, mivel az ember alapvetően társas lény, a kreativitást és a produktivitást is nehezítheti, ha valaki egyedül dolgozik és egész nap nincs kihez szólnia -

erre viszont megoldás lehet egy közösségi iroda a munkavállalóhoz közel.

Írásunk a Napi.hu cikke alapján készült, amelyből további részleteket is megtudhatnak a távmunkáról.