Vágólapra másolva!
A lakossági, szemétszállítással és -kezeléssel összefüggő díjak nem változnak 2019-ben sem, jelezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Vágólapra másolva!

A lakosság által fizetendő szemétdíj nem változik 2019-ben sem, jelezte azt a minisztérium a Napi.hu megkeresésére.

Az évre esedékes szemétszállítási díjak megállapításához a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) október 30-ig kellett javaslatot tennie az ITM fele.

Nem változnak 2019-ben a szemétszállítási díjak Forrás: FKF

A hivatal javaslát a miniszter nem köteles elfogadni. Van olyan szervezet, amely a díjak emelése mellett foglalt állást. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tavaly jelezte, a tömörülés szerint 2019-től elkerülhetetlen a szemétdíjak emelése a szolgáltatási színvonal egyensúlyba helyezéséhez. Egy másik szervezet szerint pedig a bevételek növelése, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozók adminisztratív terheinek csökkentését kell megoldani.

A kormánydöntés értelmében tehát a szemétszállítási díjak jövőre is változatlanok maradnak.

Egyúttal döntés született az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt. helyzetének rendezéséről is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében, a kormány 5 milliárd forint költségvetési forrás átcsoportosításával kívánja a közszolgáltatást összefogó vállalat finanszírozási kérdéseit rendezni.