Egyre mérgezőbb a német kereskedelem

kereskedelem hajó kikötő konténer
Containers are loaded onto a ship at the container terminal Eurogate at the port of Hamburg, northern Germany on August 25, 2014. The terminal is one of northern Europe’s main transport hubs. AFP PHOTO / DPA / CHRISTIAN CHARISIUS +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Egyre nehezebben bírja a német gazdaság a kereskedelmi többletet, vagyis hogy az ország többet exportál, mint amennyit importál – mondja a széles körben figyelt Ifo kutatóintézet igazgatója. Ráadásul még a Nemzetközi Valutaalap is lesújtó véleménnyel volt nemrégiben a német gazdaságról.
Vágólapra másolva!

Növekvő nyomást jelent a német külkereskedelmi többlet Németország számára, és ez már nemcsak az Egyesült Államokkal, de más partnerekkel, például az Európai Unió országaival kapcsolatban is igaz – mondta a CNBC-nek Gabriel Felbermayr, a müncheni székhelyű Ifo Center for International Economics (Ifo) kutatóintézet igazgatója.

A többlet kezd mérgező lenni, és

már Németországon belül is egyre többen érvelnek úgy, hogy tenni kell valamit annak érdekében, hogy csökkenjen

– tette hozzá a szakember. Németország egy exportorientált, a feldolgozóiparra rendkívül erősen építő gazdaság, és a kereskedelmi többlet kérdése már jó ideje fontos téma az országban. A korábban megfogalmazott számos kritika mellett már Berlinen is igen nagy a nyomás, hogy fokozza a belső keresletet és az importot.

Kereskedelmi feszültségek

A külkereskedelmi többletre ugyanis sokan a kereskedelmi protekcionizmus egyik kiemelt jeleként tekintenek, ami viszont számos partnergazdaság helyzetét megnehezíti. A számokat tekintve Németország külkereskedelmi többlete tavaly először zsugorodott 2009 óta – 300,9 milliárd dollárra.

Az USA-val folytatott kereskedelem többlete azonban továbbra is 64 milliárd dollár volt.

Innen nézve nem volt teljesen indokolatlan, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly igen erőteljesen kikelt a Németországgal fennálló amerikai kereskedelmi deficit ellen.

Egyre veszélyesebb a túl erős német kereskedelem Forrás: AFP/Ingo Wagner

Részben éppen ezek a kereskedelmi egyenlőtlenségek vezettek ahhoz, hogy Trump az elmúlt hónapokban vámokkal fenyegette meg az USA két hatalmas és igen fontos kereskedelmi partnerét: a kínai technológiai termékeket, illetve az európai autóipart.

Ráadásul amerikai szempontból az is egyre kényelmetlenebb, hogy Európa tekintetében a fenti probléma már nem is csak a németekkel szemben áll fenn.

A közép- és kelet-európai régióval ugyanez a helyzet.

Miként Eric Lonergan, az M&G alapmenedzsere hangsúlyozta, ha megnézzük Magyarország, Lengyelország és Csehország összesített eredményét, akkor az látszik, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg (kiegészítve külföldi beruházások profitjával és a transzferekkel is) negatív tartományban van. Ugyanez érvényes egyébként Olaszországra is, vagyis az USA egyre nehezebb helyzetben van Európa jelentős részével szemben.

Kellemetlen jelentés

Visszatérve Németországhoz, az sem könnyíti meg a német gazdaság helyzetét, hogy múlt csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 százalékra vágta vissza az idei GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát. A szervezet szerint ugyanis

a kereskedelmi protekcionizmus, illetve az érdemi megállapodás nélkül bekövetkező brexit komoly rövid távú kockázatokat jelentenek Európa legnagyobb gazdaságára nézve.

A Valutaalap áprilisban még 2,5 százalékos növekedést várt 2018-ra Németországtól. Ezzel együtt viszont az IMF friss előrejelzése szerint a 2019-es növekedés 2,1 százalékos lehet a korábban várt 2,0 százalékhoz képest.