Az Apple a Forbes listája alapján a világ legértékesebb márkája. Értékét 752 milliárd dollárra becslik, és vagyonuk jelentős részét technológiai eszközöknek köszönhetik. Azonban a vállalat vezére, Tim Cook ezek ellenére károsnak tartja a technológia túlzásba vitt térhódítását, és saját unokaöccsét is eltiltja bizonyos dolgoktól.

Tim Cook a világ egyik legnagyobb hatású vállalatának a vezérigazgatója. Az Apple vezetőjének ezek ellenére aggódik, hogy a mai technológia milyen hatással van a fiatalokra.

A MarketWatch Tim Cook múlt heti előadását idézi, amelyet az essexi Harlow College-ban tartott.

Nincsenek gyerekeim, de az unokaöcsémnek megtiltottam néhány dolgot. Vannak dolgok, amiket nem engedhetek meg, nem akarom, hogy fenn legyen egy közösségi oldalon.

Tim Cook tehát azt mondja,

hogy az unokaöccsének nem szabad regisztrálnia például a Facebookra, de arra is kitért, hogy szerinte korlátozni kellene a technológia használatát az iskolákban.

Nem hiszek a technológia agyonhasználásban.

Tim Cook az iPhone 8 bemutatásánForrás: AFP/Christoph Dernbach

Érdekesség, hogy Cook ezt egy olyan iskolába mondta, ahol mindenki tud programozni, és minden egyes diák kapott egy iPadet.

Az Apple vezére azt is mondta, hogy napjainkban fontosabb lett egy programozási nyelv megtanulása, mint egy másik idegen nyelv elsajátítása. Ezért is fontos, hogy a mai diákok megtanulják letenni ezeket az eszközöket.

Még mindig vannak tantárgyak, amiknek a megértésében nem segít a technológia.

A MarketWatch felidézi, hogy Cook beszédének időzítése nagyon érdekes, hiszen épp néhány hete jelentette be a cég, hogy nagyobb részt kívánnak kihasítani a társadalmi felelősségvállalásból azáltal, hogy figyelmeztetik a felhasználókat – különösen a gyerekeket – a „telefonfüggőség" veszélyeire.

Tömeg az Apple chicagói boltjábanForrás: Apple

Érdekesség, hogy az Apple az informatikai és techszektor rengeteg részén ott van, de egy dolog kimaradt ebből:a közösségi média.

A múlt héten az Origo is megírta, hogy az Apple hatalmas bejelentést tett, miszerint hazaviszi tengerentúli készpénzállományát. Ez 250 milliárd dollár, ami után 38 milliárd dollárt fizet be adóként az államkasszába.

Emellett az Apple 20 ezer új munkahelyet kíván teremteni, és a várakozások szerint a következő öt évben 350 milliárd dollárral járulnak hozzá az amerikai gazdaság teljesítményéhez.