Új kedvezmények alkalmazhatók a társasági adóban

Adókedvezmények és adó-visszatérítések, hogy jól induljon a 2018-s éved bank papír aláírás
Vágólapra másolva!
A LeitnerLeitner adószakértő és könyvvizsgáló cég blogjának friss bejegyzéséből foglaltuk össze a változásokat, röviden.
Vágólapra másolva!

1. Energiahatékonyságot szolgáló beruházások adókedvezménye

A kedvezmény kis-, közép- és nagyvállalatok számára is elérhető, nincs minimálisan elérendő küszöbérték. A kedvezmény a beruházás értékéhez igazodik, jelen értéken nem lehet több mint a beruházás elszámolható költségeinek 30 százaléka, mely kkv-k esetében növelhető.

2. Elektromos töltőállomások adóalap-kedvezménye

A 2017. június 30-át követően elkezdett beruházások után az adózó döntése szerint a társasági adóalapot csökkenteni lehet a létesítmény „meg nem térülő" beruházás-része erejéig.

3. Korai fázisú vállalkozások adóalap-kedvezménye

A 2017-ben hatályos, társasági adóról szóló jogszabály „startup kedvezménye" már nem írja elő a korai fázisú vállalkozás részére, hogy az általa foglalkoztatott legalább 2 fő közül az egyik kutató-fejlesztőnek minősüljön.

4. Új fejlesztési adókedvezmények

A 2017. november 24-ét követően induló beruházásokra új fejlesztési adókedvezmény-típusokat is lehet alkalmazni. A termék-diverzifikációt eredményező induló beruházás és az új eljárási innovációt eredményező induló beruházás a nagyvállalkozások számára is adókedvezménnyel kecsegtető lehetőséget jelentenek a Közép-magyarországi régióban.

Több új társasági-adó kedvezmény érhető el, érdemes számolni velük Forrás: Shutterstock

5. Ellenőrzött külföldi társaságok

2017. január 18-tól módosult az ellenőrzött külföldi társaságok szabályozása hazánkban, a felosztott (vagy felosztandó) eredmény mellett immár a külföldi társaság által szerzett passzív jövedelem is adókötelezettség alá esik Magyarországon. Egy átmeneti rendelkezés szerint azonban a módosítást megelőzően szerzett külföldi jövedelemre vonatkozóan 2018. december 31-ig még a régi szabályok is alkalmazhatóak.

6. Látvány-csapatsport támogatásra

Még könnyebbé válik a látvány-csapatsport támogatásra vonatkozó rendelkezés. Ha azért nem sikerül az adóról rendelkezni, mert az adóelőleget, a feltöltést vagy az adót nem fizették meg határidőben, akkor külön kérelemmel „megmenthető" a támogatás. A támogatónak 15 napon belül meg kell fizetnie a hátralékot.

7. Munkavállalók lakhatásával kapcsolatos adóalap-csökkentés

A munkavállalók lakhatásával kapcsolatban újabb adóalap-csökkentő tételt vezettek be 2018. január 1-jétől. A mobilitási és a munkásszállás kedvezményei mellett, a munkavállalók számára történő bérlakás építése vagy annak értéknövelése kapcsán felmerülő költségek is levonhatóak lesznek a társasági adó alapjából (dupla költség elszámolás). A kedvezményt a minimum heti 36 órás munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók vonatkozásában lehet alkalmazni, akiknél az eredeti otthon 60 km-en vagy 3 órán belül nem érhető el. Az együttlakó családtagok megengedettek, azonban a kedvezmény kapcsolt cég munkavállalójára nem terjeszthető ki.

8. KIVA adókulcsa

A KIVA adókulcsa 2018 január 1-jétől 13 százalékra csökkent. A kisvállalatokra alkalmazható adónem kiváltja a vállalkozás nyeresége után fizetendő társasági adót (9 százalék), valamint a munkavállalók bére után fizetendő szociális hozzájárulási adót (jövőre 19,5 százalék) és a rehabilitációs járulékot (1,5 százalék). Ezáltal valós alternatívát jelent a nagyobb munkavállalói terhekkel rendelkező társaságok számára. A magas bemeneti feltételeknek (50 fő alkalmazott és 500 milliós bevételi korlát) köszönhetően a KIVA széles körben alkalmazható.