Christian Bittar korábban a Deutsche Bank legjobban fizetett kereskedője volt, aki egymaga 90 millió fontos bónuszt kapott 2008-ban. A 46 éves egykori bankár azonban március másodikán bűnösnek vallotta magát a londoni bíróság előtt, amit egy több mint hat éves ügyészségi vizsgálat előzött meg.

A globális pénzügyi válság után a botrány elsősorban a bankokat érintette, amik 9 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki a londoni bankközi és euró-kamatláb manipulálások miatt. Az ügyészek ezután a kerekesdőket kezdték el vizsgálni, olyan közismert és sikeres brókereket, mint Bittar, vagy a UBS Group korábbi kereskedője, Tom Hayes, aki végül az első elítélt ügyeskedő pénzszakember volt.

Christian BittarForrás: AFP/Niklas Halle'n

A Deutsche Bank továbbá 2,5 milliárd dolláros bírságot fizetett ki 2015-ben.

Az egyik kereskedési stratégiája az volt, hogy a három és hat hónap közötti időszakra, euróban felvett kölcsönök költsége gyorsabban nőtt, mint az egyhónapos kölcsönöké. Ez rendkívül jövedelmezőnek bizonyult a Lehman Brothers szeptemberi bedőlése után, amikor a bankok kizárólag rövid lejáratú kölcsönöket adtak egymásnak. Bittar ekkor 90 millió fontos bónuszt kapott.

Bittar a pénzügyi válság kitörése után manipulálta a nemzetközi és európai kamatlábakat.

A szenegáli származású Bittar matematikai képességeinek köszönhetően bejutott a francia Grandes Ecoles egyetemek egyikére, majd ezután Párizsban a Societe Generale-nál dolgozott elemzőként, utána kereskedőként. Ezután került a Deutsche Bank londoni irodájába. 2010-ben őt nevezték ki kereskedelmi vezetőnek Szingapúrban.

2011 decemberében a Deutsche Bank megvált Bittartól, mivel eljárás indult ellene és a bank ezzel a lépéssel "védeni akarta önmagát". Az ellenőrzéskor 40 millió eurónyi befektetését vesztette el Bittar. Majd ezután csatlakozott a BlueCrest Capital Management fedezeti alaphoz.

Bittar 2014-ben újabb 10 millió fontos pénzbírságot kapott, és eltiltották attól, hogy a pénzügyi szektorban vállaljon munkát.