Robbanásszerűen nő az exportképes magyar kkv-k száma

2018.03.20. 14:46

2014 és 2018 között többszörösére nőtt az exportképes magyar kis- és középvállalkozások száma, a 4 év alatt kétezerről 10-12 ezerre.

Mindez az Eximbank azon adataiból derül ki, amely alapján az árbevétel legalább tíz százalékát külpiacon szerző exportképes magyar vállalatokat listázták.
A kedvező folyamat ellenére az exportképes magyar vállalkozások száma még mindig elmarad az európai uniós tagállamokban egy főre jutó mutatótól- mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgazdasági évnyitó konferenciáján, Budapesten. Az államtitkár szerint a kárpát-medencei jelenlétet tovább kell erősíteni. Az elmúlt években több ezer kárpát-medencei határon túli magyar vállalattal alakítottak ki kapcsolatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével, ezt a kört szeretnék bővíteni nem magyar nemzetiségű cégek bevonásával.

Egyre több kkv exportképes, ez azonban még mindig kevésForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tavaly 17 ezer új munkahely létrejöttét érintő 3,5 milliárd euró értékű szerződést kötöttek magyarországi beruházásról a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével, zömében külföldi tulajdonú vállalatokkal. Mindez a magyar kkv-k versenyképességét segíti.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy a kelet-európai térségben elsőként 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakemberek európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt. A kamara erős versenyben Norvégia előtt szerezte meg a 2018. évi EuroSkills rendezési jogát.