A héten nemcsak a Facebookot kapott nagy pofont az amerikai tőzsdén, hanem az önvezető elektromos autókat gyártó Tesla is. Szinte minden probléma egyszerre zúdult Elon Musk nyakába, ugyanis nem elég, hogy egyik autója érintett volt egy halálos balesetben, de még a hitelminősítők is rontottak a vállalat kilátásain.

A Tesla részvények példátlan esést produkáltak márciusban, a papírok egyetlen hónap alatt elvesztették

értékük 24,86 százalékát, azaz közel a negyedét.

Ilyen mértékű mínuszra eddig nem volt példa az elektromosautó-gyártó tőzsdei történetében, a Tesla papírokkal 2010 óta lehet nyilvánosan kereskedni.

A márciusi mélyrepülés az egész negyedévre kihatással van, a papírok 2018-ban 17,21 százalékkal estek, erre 2013 óta nem volt példa.

Történelmi esésForrás: Google

A Tesla részvények a szerdai 7,67 százalékos esés után már 30 százalékra vannak az eddig elért rekord árfolyamtól.

A zuhanás mögött több tényező áll. A legsúlyosabb az, hogy egy Tesla halálos autóbalesetben érintett volt Kaliforniában, az X modell vezetője meghalt a teljesen kiégett járműben.Az ügyben szövetségi nyomozást rendeltek el.

A Tesla kommunikációja az üggyel kapcsolatban kétoldalú volt. Egyfelől elmondták, hogy minden szükséges adatot biztosítanak a nyomozáshoz, és együttműködnek a hatóságokkal, de ugyanakkor a robotpilóta technológia védelmére is keltek. Ez utóbbi azért különösen ellentmondásos, mert a múlt héten az Uber önvezető autója gázolt halálra egy nőt.

A részvény árfolyamának az sem tett jót, hogy a Moody's leminősítette a cég hitelképességét, és a kilátásokat stabilról negatívra változtatta – írja a CNBC.

Bajban a TeslaForrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Ezt a Moody's azzal indokolta, hogy a Tesla Model 3 gyártási üteme a várttól jócskán elmarad, ami miatt a cég pénzügyi helyzete is bizonytalanná vált.

Ezzel összhangban jelent meg a Morgan Stanley jelentése is, amely szerint a Teslának mindenképpen rendbe kell tennie a Model 3 gyártását, ha további tőkebevonást szeretne.

Nem szabad megfeledkezni az amerikai tőzsdéken uralkodó negatív hangulatról sem, a Facebook-botrány több szilícium-völgyi céget is magával rántott, ami – ugyan a legkisebb eredővel, de – hatással lehet a Tesla papírok esésére.