Nagy a szükség a betanított munkásokra a mezőgazdaságban

a dániai sertésbaktérium cikkhez
Gyöngyös, 2008. december 16. Kazella Miklós a hűtőtárolóban a kiszállításra kerülő hasított marhákat ellenőrzi. Gyöngyösön az egykori vágóhíd területén Gyöngyösi Húsipari Kft. néven újra beindult a marhavágás és húsfeldolgozás. A vállalkozás 45 szakembernek biztosít újra munkalehetőséget a húsipari szakmában, ahol naponta egy műszakban 130 élő marha feldolgozására képesek. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A következő években is alapvető szerepe lesz a mezőgazdaságnak a munkahelyteremtésben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint minden harmadik agrárcég új dolgozókat, egészen pontosan húsipari szakmunkást, állatgondozót, gépkezelőt és péket keres.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági cégek ugyanakkor nehezen találnak megfelelő dolgozót, elsősorban azért, mert nincs megfelelő képzettségű munkaerő a piacon, illetve a tapasztalat hiánya is problémát okoz - írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

2010 óta mintegy 72 ezer új dolgozó helyezkedett el a mezőgazdaságban, ami nem elegendő az összes üres álláshely betöltésére. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) agrár-munkaerőpiaci barométer felmérésének eredményei szerint a 2016-ot megelőző három évben a megkérdezett 907 cég 42 százalékában vettek fel munkaerőt, átlagosan 11 főt, a 4247 újonnan munkába álló tizede pályakezdő volt.

A legtöbben a húsfeldolgozó üzemekben, húsipari szakmunkás munkakörben helyezkedtek el, de sok volt a növénytermesztésben, kertészetekben alkalmazott szakképzett munkaerő és a csomagoló és árufeltöltő pozíció is.

Az alkalmazottak közel tizedét gépész-, gépkezelő- és szerelőszakmákban alkalmazták, arányuk a pályakezdők között elérte a 16 százalékot. A munkába állók közel 8 százalékát betanított munkásként alkalmazták, zömmel élelmiszeripari területen.

A legtöbben a húsiparban helyezkedtek el, miközben a betanított munkásokból a legnagyobb a kereslet Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Mindezek ellenére a válaszadó agrárcégek közel 30 százaléka szeretett volna további új munkaerőt felvenni, náluk mintegy ezer betöltetlen álláshely volt 2016 őszén.

A legkeresettebbek a betanított munkások voltak, az agrárcégek negyede szeretett volna képzettség nélküli munkatársat felvenni.

Ezt követték a húsipari szakmunkások, az állatgondozók, a gépkezelők és gépszerelők. Az üres álláshelyek 9 százalékára pék és sütőipari szakmunkás, valamint gépjármű- és erőgépvezető dolgozókat vártak.

Az üres álláshelyek 30 százaléka a 10 fő alatti mikrovállalkozásokhoz volt köthető, emellett a legtöbb üres álláshely az 50–249 fő közötti üzemekben jelentkezett, ahol üzemenként átlagosan 11 főt kerestek. A válaszok alapján a helyek betöltését elsősorban a munkaerőhiány nehezítette, míg a megkérdezettek negyede szerint a jelentkezők képzettsége jelentett akadályt.