Névtelenül nyilatkozó források szerint, hatalmas Google-Nokia üzlet lehet kilátásban. A keresőóriás anyavállalata, az Alphabet, ugyanis megvásárolná a Nokia repülős wifis szolgáltatását, hogy arra építve megvalósítsa azt, amire a vállalatok tudomása szerint rengetegen vágynak: stabil szélessávú internet-hozzáférést repülés közben.

Egyelőre nem ismert, mekkora értékű üzletet kötne egymással a Google és a Nokia, de már a pletykák hatására is emelkedni kezdett mindkét cég piaci értéke, írja a Bloomberg. Ha létrejön a megállapodás, az eddigi légiinternet-szolgáltatónak, vélhetően alaposan fel kell kötnie a nadrágot.

Más nagyságrendbe sorolnák át

Az értesülések szerint, az Alphabet-nek a Nokia Oyj's-re, azaz a finn vállalat repülős szélessávú hozzáférési szolgáltatására fáj a foga.

Olyan mobilis szolgáltatást kínálnának, ami sokaknak fontos lehetForrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Khosrork

A Nokia megoldása ugyanis alkalmas arra, hogy műhold közvetítése nélkül is kapcsolatot teremtsen a föld és egy repülőgép között. Ha pedig ez megvan, akkor a repülőgép kabinjában utazók számára – némi fejlesztés árán –

lehetőség nyílik nagysebességű wifi kapcsolódás felkínálására is.

A repülőgépek fedélzetén megvalósított internetet-hozzáférés évek óta kritikus pont, és az ügyfelek, illetve az utasok részéről legigényeltebb szolgáltatások közé tartozna.

A probléma részben technológiai, azaz a próbálkozók jelentős része sem kellően stabil, se kellően gyors kapcsolatot nem tud felkínálni.

A fennálló nehézségek okán, igen gyakran borsos szolgáltatási díjat kérnek az utazótól azért, hogy repülés közben kapcsolódhasson az internetre – már amelyik légitársaságnál illetve gépfedélzeten, erre lehetőség nyílhat.

A Google számára létkérdés, hogy szolgáltatásait minél több helyen és módon, egyszerűen elérhetővé tegyeForrás: AFP/Loic Venance

Hamar nyélbe üthetik

A Reuters úgy értesült, a felek közel állnak a megállapodáshoz, de a tárgyalások jelen szakaszában még megeshet az is, hogy valamelyik cég visszatáncol az üzlettől. Mindazonáltal ez utóbbira kisebb az esély a források szerint.

Ha pedig létrejön a megállapodás, azzal komoly kihívója lehet a Gogo-nak, a jelenlegi legfontosabb szolgáltatónak a repülős internet piacán.

A Nokia jelenleg inkább 5G fejlesztéseire koncentrál, kevesebb gondot fordít erre a szegmensre, így megoldása sem igazán elterjedt. Ha azonban partnerségre lép a Google-holdinggal – illetőleg, az Alphabet felvásárolja a Nokia ezen szolgáltatási portfólióját –, úgy a Gogo erős és eltökélt versenytársat kaphat.

A Nokia az 5G fejlesztésére koncentrál, a Google viszont felkarolná rendelkezésre álló technológiájátForrás: AFP/Josep Lago

A Google kommunikációs csapata jelezte: a vállalat számára kiemelten fontos a mobilszolgáltatások fejlesztése.

A cégnek elemi érdeke, hogy keresőmotorjukat és legnagyobb platformjaikat, például a YouTube-ot, minél egyszerűbben és gyorsabban, minél több helyről el lehessen érni, hiszen bevételük jelentős része köthető ezekhez a világszerte használt szolgáltatásokhoz.

A Google-nál azt is megerősítették, továbbra is elkötelezettek a mobilhálózatokkal és azok háttér-technológiáival kapcsolatos fejlesztések előmozdításában.