Így teszik élménnyé az energiatakarékossági szemléletet az oktatásban

2018.04.27. 14:21

Újra várják a leendő energikaköveteket, azokat a felsőoktatásban tanuló hallgatókat, akik felismerték, az energiatudatosság és energiatakarékos szemlélet kialakítása, elterjesztése, az egyik legfontosabb társadalmi feladat.

Energiatudatosság nélkül nincs fenntartható fejlődés. Ehhez pedig az kell, hogy a fiatalabbak már idejében megismerkedejenek ezzel a szemlélettel, és azzal, hogyan tudják azt a mindennapokban, életmódjukban érvényre juttatni. Ennek elősegítésére, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) „Energiakövetek 2018" címmel ismét pályázatot hirdet a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Hallgatók szólítanak meg diákokat

A hivatal társadalmi felelősségvállalási programjának célja, hogy olyan tanárokat fedezzen fel, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról.

A MEKH Energiakövetek programja 2017-ben indult. A tavalyi év négy nyertes pályázója szeptember óta,

12 város 17 általános iskolájában és gimnáziumában több mint 650 diák számára tartott rendhagyó fizikaórákat és hívta fel a fiatalok figyelmét az energiatudatos, energiatakarékos szemléletmód fontosságára.

Folytatódik a MEKH tavaly elindított Energiakövetek programjaForrás: MEKH

Az energiatudatos életmód egyre hangsúlyosabb a fiatalok körében, azonban még mindig kevés a gyakorlati ismeretekre fókuszáló oktatási segédanyag

Ezért az Energiakövetek program célja, hogy élményszerűvé tegye a tudatos energiafelhasználással kapcsolatos ismeretek átadását. A tapasztalatok szerint az általános és középiskolás korosztály a legfogékonyabb a szemléletformálásra.

A gyakorlatban is hasznosítható tudás átadásához azonban elengedhetetlen az ismeretek élvezetes, élményszerű közvetítése, illetve az oktatáshoz szükséges szakemberek utánpótlása és folyamatos továbbképzése.
Sokat beszélünk az energiatudatosság és az energiatakarékosság fontosságáról, de a legtöbben nem tudják pontosan, hogy mit tehetnek ezért a mindennapokban."

Energiakövetek programunk ebben nyújt újat. Olyan tehetséges szupertanár-jelölteket keresünk, akik élményszerűen, új szemszögből képesek beszélni a témáról, és ehhez a saját ötleteiken alapuló interaktív tananyagot is kidolgozzák – fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

Korszerű pedagógiai ötleteket várnak

A program központi eleme egy hallgatói pályázat, melyre elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok munkáit várja a MEKH.

Felsőoktatásban tanulók kaphatnak lehetőséget a pályázatonv belül, hogy kipróbálhassák magukat az iskolákban, az energiatudatos szemléletet közvetítő óraadóként (illusztráció)Forrás: Getty Images/©Martine Doucet/Martinedoucet

A feladat nem más, mint újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

Pályázni egy bemutatkozó videó feltöltésével, illetve egy 45 perces, felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlatával lehet, mely az energiatakarékosság, a tudatos energiafelhasználás témáját járja körül. A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékeli a zsűri: a szakmai tartalmat, az oktatási módszertan színvonalát, és nem utolsósorban az élvezhetőséget és érthetőséget díjazzák.

A zsűri által kiválasztott három legjobb munkát benyújtó hallgató elnyeri a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 300 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy „szupertanárként" az oktatásban is kipróbálhassa magát.

A pályázatokat elektronikus formában lehet benyújtani, meghosszabbított határidőig, 2018. május 13-ig. A részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta elérhető az program honlapján.