Jegyek híján már ingyen is lehet utazni a metrón a válság sújtotta Venezuela fővárosában, Caracasban.

A Reuters hírügynökség az állami metróvállalat három korábbi, illetve jelenlegi munkatársára hivatkozva arról írt, hogy az 53 állomásból álló caracasi metróhálózatban dolgozó ellenőrök májusban utasításba kapták: ha elfogytak a jegyek, nyissák meg a forgókereszteket, és hagyják ingyen utazni az utasokat.

IllusztrációForrás: AFP/Federico Parra

A jegyek előállításához használt nyersanyagot külföldről importálják, csakhogy a kormány több mint egy éve már nem látta el a beszerzésekhez szükséges valutával a metróhálózatot üzemeltető vállalatot – mondta az egyik forrás.

A Reuters szerint mindez a caracasi vezetés szigorú valutapolitikájának jele, hogy megvédje apadó valutatartalékait a hiperinflációval küzdő, súlyos gazdasági és politikai válságot átélő államban.
Az emberek most azért utazhatnak ingyen, mert nincs alapanyag a jegyekhez" – mondta a névtelenséget kérő illetékesek egyike.

IllusztrációForrás: AFP/Juan Barreto

Jelenleg a jegykiadó automatákon az "üzemen kívül" felirat olvasható, az utasok pedig szabadon kelhetnek át a zöld jelzést mutató forgókereszteken, zsörtölődve a késéseken és a nem működő mozgólépcsők miatt. A caracasi metró egykor példának számított Latin-Amerikában, naponta több mint kétmillióan használják.

Egyelőre sem a venezuelai tájékoztatási minisztérium, sem a Metro de Caracas vállalat nem reagált a megkeresésekre. A helyi sajtó César Vega cégvezetőt idézve arról számolt be, hogy a forgókereszteket azért tették szabadon átjárhatóvá, hogy felmérhessék, hányan használják az egyes állomásokat naponta.

A volt és mostani dolgozók attól tartanak, hogy a jegyek hiánya mindössze a még súlyosabb problémák előhírnöke lehet, így például, hogy kifogynak az importált alkatrészekből is. Az egyik állomásfőnök szerint már most meghibásodott vonatokból használnak alkatrészeket más szerelvények javításához.