2,5 milliárd dollárral segítik Jordániát az Öböl-államok

2018.06.11. 11:47

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait közösen mintegy 2,5 milliárd dolláros (678 milliárd forint) támogatást ajánlott fel hétfőn Jordániának, ahol napokig heves kormányellenes tüntetések voltak a megszorító intézkedések miatt.

Jordánia gazdasági válsággal és növekvő munkanélküliséggel küzd, főleg a térségben forrongó konfliktusok miatt. Az ammáni kormány január óta több döntést is hozott a költségvetési deficit csökkentése érdekében: megszüntették a kenyér állami támogatását, és megemelték az általános forgalmi adó mértékét is.

A megszorítások több éve nem tapasztalt hevességű tiltakozási hullámhoz, és végül Hani al-Mulki kormányfő lemondásához vezettek.

A három Öböl-állam által felajánlott támogatást több célra fogják felhasználni:

  • az összegből letétet helyeznek el Jordánia központi bankjában,
  • garanciákat nyújtanak a Világbank felé,
  • öt éven keresztül támogatják a jordániai költségvetést,
  • valamint pénzügyi befektetési projektekre fordítják.

Erről mekkai találkozójukon döntött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír és Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, egyben Dubaj vezetője.

A Jordán Hasemita Királyi Udvar által közreadott képen II. Abdalláh jordán király (j2), fia, Huszein herceg (b), Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király (j3), Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír (b3) és Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, egyben Dubaj vezetője (b2) megbeszélést folytat Mekkában június 10-énForrás: MTI/EPA/Jordán Hasemita Királyi Udvar/-------------------

Kormányellenes tüntetők május 30-án kezdtek az utcákra vonulni Jordániában, és

a megmozdulások csak egy hét múlva értek véget,

miután az újonnan kijelölt miniszterelnök, Omár ar-Razzáz megígérte, hogy visszavonják a jövedelemadó-törvény tervezetét, és helyette a szakszervezetekkel egyeztetve fognak új jogszabályt alkotni.