A statisztikák szerint többen halnak meg háztartási balesetekben, mint az utakon, mégis a magyarok kevesebb mint 20 százaléka gondol a mindennapok biztonságára.

Az Union Biztosító közleményében kitért arra: a balesetek zöme a háztartásokban következik be, tavaly baleset-biztosítási térítéseinek közel kétharmadát is ilyen esetekre fizette ki.

A KSH adatai alapján míg közlekedési balesetben 2017-ben 625-en haltak meg, addig a háztartási balesetek több mint 1700 ember halálát okozták Magyarországon.

Jelezték: a baleset-biztosítási konstrukciók általában a világ minden országára érvényesek, bár ezzel nem váltják az utasbiztosításokat, csak a szerződésben megadott összeg erejéig fedezetet biztosítanak a kiadásokra. Balesetbiztosítás a biztosító szerint akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a haláleseti vagy rokkantsági térítés eléri a 10 millió forintot. Ilyen mértékű védelem már havi 2 ezer forint díjért is elérhető.

Kitértek arra: a kiegészítő baleset-biztosítási csomagok térítési összegei általában meg sem közelítik a 10 millió forintot, ezért mindenképpen célszerű önálló baleset-biztosításban gondolkodni.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Rámutattak: minden baleset-biztosítás tartalmaz kizárásokat, így például az alkoholos befolyásoltság mellett a gondatlanság is kizáró tényező. A nyári időszakban erre jellemző példa a napon történő leégés vagy a tiltott helyen való fürdés.

Az Union közleménye szerint általában kizáró tényező az extrém sportból adódó baleset, ám egyre több baleset-biztosítás kiterjeszthető olyan tevékenységekre is, mint a vadvizi evezés, hegy- és sziklamászás, bungee jumping vagy az ejtőernyőzés.

A baleset-biztosítások jellemzően éves időszakra köthetők, ám egyes biztosítók már bevezettek olyan rövidebb, határozott időre szóló csomagokat is, amelyek néhány száz forintos napidíj mellett egy adott esemény, fesztivál vagy nyaralás időszakára kínálnak biztosítást.