Nagyon figyeljen oda, ha az Extreme Digitaltól kap levelet

2018.07.26. 11:46

Adathalászok szálltak rá az Extreme Digital ügyfeleire, írja a vállalat az Origóhoz eljuttatott közleményében.

Az elmúlt héten az Extreme Digital nevében küldött hamis üzenetben ígértek pénzvisszatérítést, és kértek el felhasználói neveket, jelszavakat és bankkártyás fizetési adatokat internetes csalók a hibrid üzleti modellben működő online kereskedő ügyfeleitől.

A cég webáruházának nyitólapján elhelyezett felhívásban is tájékoztatja vásárlóit arról, hogy az elmúlt napokban ismeretlenek a vállalat nevében tömegesen küldtek ki hamis üzeneteket „A megrendelés számlája" tárggyal.

Ebben az üzenetben egy-egy 7990 forint értékű termék árának visszatérítését ígérték olyan ügyfeleknek, akik ilyen árucikket nem is rendeltek a webáruházból.

Az internetes csalók egy általuk készített hamis oldalon a felhasználók bankkártyaadatainak megadását kérték, hogy így internetes fizetésre alkalmas adatokat lopjanak el a felhasználóktól. A bankkártya száma, az ahhoz tartozó név, lejárati dátum és biztonsági kód birtokában ugyanis idegenek más bankkártyájával is tudnak fizetéseket indítani.

Adathalász csalók vadásznak az Extreme Digital ügyfelek adatairaForrás: Extreme Digital Zrt.

A cég arra hívja fel a figyelmet, hogy az üzenetet nem vállalatuktól indult, az adathalászok által megtámadott felhasználók adatai pedig nem adatbázisaikból kerültek ki.

A vállalatnak többek között a következőkre hívják fel a figyelmet, ami segít elkerülni az ügyfeleknek, hogy csalók áldozatai legyenek:

  • Az Extreme Digital-tól érkező levelekben található linkek mindig a www.edigital.hu oldalra mutatnak, nem vezetnek közvetlenül online fizetési oldalakra.
  • Érdemes manuálisan begépelni a böngészőbe a www.edigital.hu címet, és nem egy gyanús levélben lévő linkre kattintani. Az oldallal való kommunikáció titkosított, amit az ismert böngészőkben a lenti képen látható, biztonságos jelölés is mutat:
  • A cég sosem tárolja a vásárlók online fizetéshez használt kártyaadatokat, így biztos, hogy levélben, vagy más üzenetben sem kéri be azokat senkitől, még telefaxon sem. 
  • A vállalat sosem kéri el az ügyfelek jelszavát. Ha valaki elfelejtené a jelszavát, ezen az oldalon kérhet új jelszót: https://edigital.hu/belepes