Évek óta nem látott mértékben szállnak ki a befektetők a brit részvényekből. Ez pedig nem is akkora meglepetés, ha azt nézzük, hogy a szigetország papírjai globális összevetésben az 1970-es évek óta nem voltak ilyen gyengék.

A befektetők világszerte nettó 28 százalékos alulsúlyozásra csökkentették a kitettségeiket a brit részvényekben – derül ki a Bank of America Merrill Lynch kedden kiadott felmérésből. Ez a legnagyobb gyengülés volt 2016 májusa óta, azonban a folyamat nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy dollárértéken a szigetország piaca az 1970-es évek óta nem volt ilyen gyenge a globális mezőnyben – írja a Bloomberg.

A brexit nyomása

A háttérben elsősorban a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve a font ezekből fakadó volatilitása, állnak. A brit fizetőeszköz ezen a héten több mint egy éve nem látott mélységbe csúszott le, ahogy megnövekedtek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia úgy hagyja el az Európai Uniót, hogy a felek között csupán a minimális együttműködés marad meg.

Különösen a külföldi befektetők érzékelték úgy, hogy

a brexittel összefüggő kockázatok minden pozitív adatot felülmúlnak. Ez utóbbiak közé tartozik például a továbbra is erős brit gazdaság vagy az emelkedő olajár.

A befektetők kiszerettek a brit piacbólForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

A brit piac megítélése azonban alapvetően azon múlik, honnan nézi az ember. A fontban befektető hazai szereplők például nem is jártak olyan rosszul, mivel a FTSE 100 index nagyjából 20 százalékot izmosodott ahhoz képest, ahol a brexitszavazás előtt állt. Ezzel a mutató felülmúlta a Stoxx Europe 600 index teljesítményét, ahogy a gyenge font fellendítette a nemzetközi vállalatok eredményeit.

A kemény brexittel kapcsolatos félelmek azonban fokozódtak az elmúlt időszakban, ahogy Liam Fox, brit külkereskedelmi miniszter ebben a hónapban közölte, 60 százalék az esély arra, hogy a felek érdemi megállapodás nélkül válnak el egymástól. Mindazonáltal vannak olyan tényezők is, melyek támogatják a brit részvénypiacot. A szigetország munkanélkülisége például nemrég 43 éves mélypontra süllyedt, a vállalati profitvárakozások pedig emelkednek, miközben számos nagyvállalat komoly részvény-visszavásárlási programot hajt végre – ilyen például a Royal Dutch Shell vagy a Diageo.

Pánik helyett lehetőség?

Ráadásul nem minden stratégia ítéli meg negatívan a helyzetet. A Bank of America például úgy érvel, hogy a brit energiapapírok, illetve az erős fundamentumokkal rendelkező vállalatok kifejezetten kedvezők lehetnek a jelenlegi (kései) piaci ciklusban, főleg hogy a piaci árazások ma igencsak vonzók.

A FTSE 100 index teljesítményeForrás: investing.com

Mindazonáltal globális léptékben jól érezhető a kiábrándultság. Különösen, hogy a brit részvénypiac az egyetlen olyan terület, melyet a megkérdezett befektetők 12 hónapos távlatban is inkább alulsúlyoznának. A brit részvények tehát ma sokkal inkább azoknak jelenthetnek vételi lehetőséget, akik szeretnek széllel szemben fogadni – teszik hozzá a Bank of America elemzői.