Évtizedes csúcson a kiskereskedelmi óriás

2018.08.16. 16:01

Talán visszatérnek a régi szép idők a kiskereskedelemben világszinten az első helyen álló egyesült államokbeli Walmartnál, amely az éves árbevételt tekintve az élen áll a Forbes magazin által a világ legnagyobb cégeiről összeállított toplistán. A társaság forgalma ugyanis – egy gyengébb időszakot követően - az idei második negyedévben évtizedes csúcsra ugrott.

Noha a nyilvánosságra hozott gyorsjelentés szerint a Walmart az elmúlt negyedévben részvényenként 29 centes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ez azonban egy egyszeri tétel következménye. Ezt leszámítva 1,29 dollár volt az egy részvényre jutó nyereség, ami felülmúlta az elemzői prognózisokat. A Reuters beszámolója szerint az árbevétel 3,8 százalékkal, 128 milliárd dollárra emelkedett, amivel ezen a soron is megverte az elemzők várakozásait.
Különösen kiemelkedő, az előrejelzéseket szintén jócskán meghaladó mértékben, 40 százalékkal nőtt az e-kereskedelmi üzletág forgalma. Mindezek hatására a cég az év egészére nézve rendkívül optimista prognózist adott és megemelte eredményvárakozásait.

Vásárlói roham a Walmart egyik áruházában a tavalyi Fekete PéntekenForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Jó nap lehet a mai a vállalat részvényei számára, ugyanis a kiváló eredmények hatására már a tőzsdenyitás előtti kereskedési szakaszban 10 százalék feletti mértékben drágultak. Igaz, az idei év eddig nem hozott túl sok jót a cégnek, mert január óta szintén nagyjából tizedével csökkent a tőzsdén az értéke.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK