Már 200 ezren tanulnak pénzügyi ismereteket szeptembertől

Magyar Nemzeti Bank, Antall József konferenciaközpont
Vágólapra másolva!
Ma mutatta be a Pénziránytű Alapítvány az új pénzügyi oktatójátékát az MNB Antall József Tudásközpontjában. Az eseményen Bódis József oktatásért felelős államtitkár elmondta: közös feladat és felelősség a pénzügyi tudatosság terjesztése, ami a nemsokára társadalmi vitára kerülő új Nemzeti Alaptantervben is szerepel. Az alapítvány tankönyveiből 200 ezer diák tanulhat szeptembertől.
Vágólapra másolva!

A Pénziránytű Alapítvány ma mutatta be a 7.-8. osztályosoknak szóló új pénzügyi oktató mobilapplikációját, amely színvonalas, kreatív és élményalapú ismeretszerzési lehetőséget kínál a diákok számára.

A mobil eszközökön elérhető oktatójáték alapjául az alapítvány tavaly megjelent Küldetések a pénz világában című könyve szolgált, amely a hazai pénzügyi-gazdasági ismeretek hiánypótló eszköze.
A tankönyv sikerére és a digitális megoldások térhódítására tekintettel életre hívott játék a pénzügyi ismeretterjesztés modern, igényes módja, amely kiválóan támogatja az élményalapú tanulást.

A cél egy olyan játék létrehozása volt, amely a diákok egyéni felhasználása mellett a pedagógusok tanórai alkalmazására is hatékony eszköz lehet.

„Az MNB támogatásának köszönhetően közel százezer általános iskolai diáknak juttattuk el ingyenesen a Küldetések a pénz világában című pénzügyi tankönyvünket és munkafüzetünket - mondta a bemutatón Hergár Eszter az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke Fotó: Mudra László - Origo

Kifejtette: a diákok potenciális játékosok, akik közvetlenül is rátalálhatnak a játékra, vagy tanáraik közvetítésével játszva tanulhatnak a pénzügyekről korszerű, digitális környezetben, mobilapplikáción. Mobil játékunk kiváló példája a digitális élményalapú edukáció megvalósulásának, így nagy örömmel nyújtjuk át a diákoknak, de az érdeklődő, játékos kedvű idősebb korosztálynak is - tette hozzá.

A digitális tananyag összhangban van a Nemzeti Alaptantervvel, (NAT) valamint a választható Gazdasági-pénzügyi kerettantervvel,

és Magyarországon egyedülálló módon a tanórai munkát szolgálva, tudatosan épít a gyerekeknél mindig kéznél levő eszközre, a mobiltelefonra. A tesztelő diákok és tanárok három szóval jellemezték a játékot: kreatív, hasznos, átlátható.

A Pénziránytű Alapítvány új pénügyi oktató mobilapplikációja Fotó: Mudra László - Origo

Az applikációt bemutató rendezvényen elhangzott:

szeptembertől 1500 iskolában összesen 200 ezer iskolás tanulhat az alapítvány tankkönyveiből a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.

A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő kormányzati stratégiájának kidolgozásában az alapítvány aktív szerepet vállalt.

Bódis József oktatásért felelős államtitkár előadásában kiemelte:

a pénzügyi tudatosság javítás közös érdek és felelősség, amely a nemsokára társadalmi vitára kerülő Nemzeti Alaptantervben is szerepel.

Az új NAT várhatóan jövő szeptembertől lép érvénybe.

Bódis József professzor, oktatásért felelős államtitkár Fotó: Mudra László - Origo

Az alapítvány rendezvényén Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány korábban hétéves stratégiát, illetve kétéves cselekvési tervet fogadott el a pénzügyi tudatosság terjesztésének céljával, ebbe a programba illeszkedik a Pénziránytű Alapítvány tevékenysége is.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzpolitikáért felelős helyettes államtitkára Fotó: Mudra László - Origo

Mint fogalmazott, még mindig számos olyan család van, ahol a pénzügyi tudatosság nem evidencia, ezért is fontos, hogy a gyerekek az iskolából hozzák haza ezt a tudást.

Windisch László, a jegybank alelnöke előadásában kitért arra, hogy

a lakosság biztos pénzügyi tudása nélkül nem lehet pénzügyi stabilitás egy országban,

ezért fontos minél több csatornán keresztül eljuttatni az ismereteket a diákokhoz.