Júliushoz képest nem változott a hazai infláció

2018.09.11. 10:10

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 14,5, a száraztésztáé 9,5, a vaj, vajkrémé 8,4, a tojásé 7,5, a tejtermékeké 6,0, a liszté 5,1 százalékkal magasabb, a cukoré 23,6 százalékkal alacsonyabb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 16,3 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 1,7 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,6 százalékkal drágult.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Egy hónap alatt, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára összességében nem változott. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,3 százalékkal a szolgáltatások ára emelkedett, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatások ára 1,1 százalékkal nőtt. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
Ha a 2018. január–augusztusi időszakot hasonlítjuk az előző év azonos időszakához, akkor azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK