Jól kezdte az évet az ipar Magyarországon

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben 5,4 százalék volt az ipari termelés növekedése éves összevetésben a nyers mutató szerint, és 5,7 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat alapján.

A múlt év egészében 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez mérve.


Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal bővült a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.
Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta:

A legnagyobb súlyú járműgyártásban az Audi-sztrájk miatt, illetve a számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásban lassult a növekedés üteme.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Decemberben a járműgyártás 9,9 százalékkal nagyobb kibocsátást produkált, de az egész évet tekintve nem sikerült tartania az előző évi szintet, hajszállal, 0,1 százalékkal elmaradt attól.

A számítógépek, elektronikai és optikai termék gyártása tavaly decemberben 17,9 százalékkal növekedési rekordot döntött, és a tavalyi teljes évben 6,8 százalékkal szárnyalta túl előző évi teljesítményét.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett. Ez jelentős élénkülés az előző havi 3,0 százalék után.
2018-ban a feldolgozóiparban a hozzáadott érték a KSH tavalyi GDP-adatai szerint 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 4,1 százalékos növekedést ért el. Az ipar teljesítménye 0,7 százalékponttal járult hozzá a magyar gazdaság 4,9 százalékos tavalyi növekedéséhez.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Takarékbank elemzői az adatokkal kapcsolatban kiemelik, hogy a járműgyártás az Audi-sztrájk ellenére is növekedést mutatott, mivel az új modellek gyártásának felfutása ellensúlyozhatta a kiesett termelést, ennek pótlása azonban a következő hónapokban várható, így folytatódhat az ipari termelés növekedése.

Idén új gépkocsimodellek hazai gyártása és további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése – a tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke beruházásról született döntés –, valamint a robusztus belső kereslet adhat további lendületet az ipari termelésnek, amit a némileg csökkenő, de továbbra is igen magas bizalmi indexek is tükröznek.

Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet. Az élénkülést szintén támogathatja, hogy az autógyártók egyre több modellre, illetve motorvariánsra szerezhetik meg az új károsanyag-kibocsátási szabályzattoknak (WLTP) megfelelő forgalomba hozatali engedélyt. A Takarékbanknál az idén 5,3 százalékos növekedést várnak az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalék után.

Ennél valamivel óvatosabban fogalmaz Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint az előző két év januárjától elmaradó mostani 4,4 százalékos ütem óvatosságra ad okot, mert az európai konjunktúra lassulására utal.

A szakember szerint az első félévben gyengébben teljesíthet a magyar ipar, a második félévben jöhet némi élénkülés. Összességében a mostani kilátások alapján 2019-ben 3-4 százalékos növekedéssel lehet számolni.