Száguldott a hazai infokommunikációs ágazat

Keyboard INTERNET CRIME Digital Hoes Minced meat Cyber Cybercrime Doxing Hacking E-COMMERCE ILLUSTRATION Symbol image
11 January 2019, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: ILLUSTRATION - Keys of an illuminated keyboard. (Shooting with Zoom Effect) Photo: Sebastian Gollnow/dpa
Vágólapra másolva!
Az információ, kommunikáció ágazat vállalkozásai 776 milliárd forint árbevételt értek el idén az első negyedévben, 7,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetesi adatok alapján.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai szolgáltatás és az információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 15,3 százalékkal 337 milliárd forintra emelkedett.

A távközlési ágazat vállalkozásai az előző évinél 2,1 százalékkal több, 298 milliárd forint árbevételt realizáltak.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow

A KSH adatai szerint az első negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió – az egy évvel korábbival közel azonos – volt. A havidíjas előfizetések száma 300 ezerrel emelkedett, aránya 67 százalékra nőtt.

A feltöltőkártyás előfizetések számának nyolc éve tartó visszaesése tovább folytatódott, egy év alatt 248 ezerrel csökkent.

Ebben szerepet játszott a feltöltőkártyás előfizetések ellenőrzéséről szóló, 2017 elején életbe lépett hatósági rendelet, ami előírja a kötelező adategyeztetést.

Idén az első negyedévben a magyar mobilhálózat adatforgalma 73 petabyte-ra emelkedett. Az összes adatforgalom 92 százaléka már 4G/LTE-rendszeren, 5,8 százaléka 3G/UMTS-rendszeren keresztül zajlott, 2,2 százaléka pedig GPRS4 (csomagkapcsolt adatátvitel) adatforgalom volt.

Illusztráció Forrás: Auka

Az első negyedévben mobilhálózatból összesen 2 milliárd hívást indítottak, négy százalékkal többet, mint az előző évben. A mobiltelefonálással töltött összes idő (5,9 milliárd perc) 7,8 százalékkal emelkedett.

Egy mobilelőfizetésre átlagosan napi 5,5 perc beszélgetés jutott.

A KSH közölte: a vezetékes fővonalak száma stagnált, a negyedév végén 3,1 millió volt. Száz lakosra 32 vezetékes fővonal jutott. Az üzleti fővonalak száma 8,4 százalékkal csökkent, arányuk 13 százalék volt. Az egyéni előfizetők száma gyakorlatilag nem változott, és már hozzájuk tartozott a vezetékes vonalak 87 százaléka.

A vezetékes hálózatból indított hívások száma 18 százalékkal kevesebb, időtartama 12 százalékkal rövidebb volt, mint tavaly az első negyedévben.

Azt is kiemelte a KSH, hogy az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott az első negyedévben. Az internet-előfizetések száma a negyedév végén 10 millió volt, 4,0 százalékkal nőtt. A piac koncentráltsága magas, az előfizetések több mint 96 százaléka 10 szolgáltatóra jutott.

Az internetelőfizetések 80 százalékát egyéni, 20 százalékát üzleti szerződések adták.

A több éve tartó lendületes fejlődés mögött a szolgáltatók technológiai változásokhoz való gyors alkalmazkodása, illetve az okostelefonok elterjedése és a folyamatos árverseny áll, aminek eredményeként a mobilinternet-előfizetések egyre inkább megfizethetőek.

Illusztráció dreamstime

Az internet-hozzáférési szolgáltatások nettó árbevétele folyamatosan nő, az idei első negyedév változása számottevően meghaladta az előfizetésszám bővülését. A 66 milliárd forintos árbevétel folyó áron 12 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, és több mint fele mobilinternet hozzáférési szolgáltatásból származott.

Az infokommunikácós szektorban 85 ezren álltak teljes munkaidőben alkalmazásban, 3,8 százalékkal többen, mint az előző évben.

A távközlés ágazatban 3,9 százalékkal csökkent a létszám, az információtechnológiai szolgáltatás és az információs szolgáltatás ágazatokban 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos negyedévit.

A bruttó átlagkereset 13 százalékkal 632 ezer forintra emelkedett egy év alatt a szektorban,

a legnagyobb mértékben, 17 százalékkal a távközlés ágazatban nőtt.

A legmagasabb átlagkereset az információtechnológiai szolgáltatás és az információs szolgáltatás ágazatokban volt, 658 ezer forint, 13 százalékkal több az előző évinél – a KSH adatai szerint.