Új híd épül a Tiszán

Mosoni Duna-híd
Vágólapra másolva!
Elkezdődik Szolnokon a Csáklya úti Tisza-híd és a hozzá csatlakozó, Szandaszőlőst elkerülő út tervezése, a kormány az előkészítésre 1 milliárd 670 millió forintot biztosít az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) keresztül – jelentette be a minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Szolnokon.
Vágólapra másolva!

Mosóczi László ismertette:

a híd és az elkerülő út megépítése mintegy 25-30 milliárd forintba kerül, és öt-hat éven belül készül el.


Emlékeztetett arra, hogy jelentős útfejlesztési program zajlik országszerte, mintegy 3200 milliárd forintból, ennek az összegnek mintegy 60 százalékát a magyar költségvetés biztosítja.

– közölte.

Szolnok több szempontból is érintett, hiszen jelenleg az M4-es gyorsforgalmi út építése zajlik, és a Csáklya úti Tisza-híd is a megvalósítás kezdetén van.

Forrás: NIF Zrt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tervezési feladat során elkészítteti a tanulmánytervet, a környezeti hatástanulmányt, beszerzi a környezetvédelmi engedélyt, továbbá elkészítik az engedélyezési terveket, valamint beszerzik az építési engedélyeket.

A tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást 2019 harmadik negyedévében indítják el, és a tervezési szerződést 2020 elején köthetik meg.

Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

a Csáklya úti híd megépítése azért olyan fontos, mert a többszörösére növekedett gépjárműállomány és -forgalom következtében Szolnok város közúti közlekedése az ellehetetlenülés határára érkezett.

A város szerkezetéből adódóan a szűk keresztmetszet a tiszai átkelés.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az M4-es építésével minden bizonnyal felpezsdülő gazdaság miatt a közlekedési problémák jelentősen megnőhetnek a tovább növekvő forgalom miatt.

A projekt Szolnok Csáklya utca – Mártírok útja szintbeni kereszteződéséből indul, és a Felső Szandai réten létesítendő, új körforgalmú csomópontokon átvezetéssel csatlakozik a 4-es számú főúthoz különszintű csomóponton keresztül.

A tervezési feladat része lesz a Szandaszőlős városrész elkerülését biztosító új, kétszer egy forgalmi sávú út megtervezése.