Egyre nagyobb ingatlanokat keresnek a vevők

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, Otthon
Vágólapra másolva!
Három év alatt legalább másfélszeresére, illetve közel duplájára nőtt az olyan 2-5 szobás ingatlanok iránti kereslet, ami félszobák helyett legalább 12 négyzetméteres (teljes) szobákat tartalmaz. Ez lényegesen nagyobb növekedés, mint az összes érdeklődés 30 százalékos bővülése az elmúlt három évben, vagyis a vevőjelöltek inkább a nagyobb méretű szobákkal rendelkező ingatlanokat keresik - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a szobák száma és mérete alapján mérte fel a kereslet alakulását.
Vágólapra másolva!

A trendet jól mutatja, hogy a legalább két, három, négy vagy öt nagy alapterületű szobával és félszoba nélkül rendelkező ingatlanok iránti érdeklődések egyre nagyobb súlyt képviselnek a keresletben.

Az év első hat hónapjában kétszobás ingatlanok iránti érdeklődések súlya 2016-ról 2019-re 20 százalékról 23 százalékra, a háromszobásoké 12 százalékról 16 százalékra, a négyszobásoké pedig 6-ról 9 százalékra nőtt.

Mindeközben a félszobával is rendelkező több szobás ingatlanok iránti érdeklődések aránya az összes érdeklődéshez képest az elmúlt három évben csökkent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyértelműen látszik, hogy az érdeklődők a nagyobb lakások irányába mozdultak el. A szakember kiemelte, hogy a nagyobb méretű szobák iránti keresletet már eddig is segítette és magyarázta az állami lakástámogatási program,

a július 1-jétől elérhető új elemek pedig még jobban felerősödhet ez a folyamat.

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, Otthon Forrás: Thinkstock

Szerinte a gyermekeket vállaló vagy több gyermeket nevelő költözést tervező családok

Az ingatlan.com szerint nagy az érdeklődés júliustól 1-től elérhető új állami támogatásokra.

Köztük a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új elemeire, például arra, hogy a használt lakásokra is lehet igényelni az államilag támogatott 10 és 15 millió forintos lakáskölcsönt, de a kistelepüléseket helyzetbe hozó falusi csok is népszerű lehet. A támogatási rendszer bővítése pedig újabb lendületet adhat az amúgy is élénk lakás- és lakáshitelpiacnak.