Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Milyen nagy cégek nevével élnek vissza az adathalászok?

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Közzétette 2019. II. negyedévre szóló jelentését az adathalászatot (vagyis a személyes adatok eltulajdonítását) mérő Vade Secure arról, hogy a bűnözők mely cégek nevével élnek vissza a legszívesebben az interneten.
Vágólapra másolva!

A TOP 25-ös lista már ötödjére készül, a rangsor a Vade Secure által a negyedév során észlelt egyedi adathalász URL-ek (linkek) száma alapján áll össze.

A Microsoft a második negyedévben is a legkedveltebb márkanév volt, amellyel visszaéltek. A mesterséges intelligencián alapuló kereső motor 20.217 egyedi Microsoft adathalász URL-t észlelt, átlagosan napi 222-nél is többet. Noha az URL-ek száma ténylegesen 6,8 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest, ez továbbra is növekedést jelent az első jelentés adataihoz képest.

Az adathalászok 10 legkedveltebb márkái 2019 II. negyedévében Forrás: Vade Secure

A Microsoft adathalászat az Office 365 mérete miatt ért el ilyen mértékű dominanciát.

Legutóbbi negyedéves bevételében a Microsoft több mint 180 millió aktív havi Office 365 üzleti felhasználót jelentett. Ezen túlmenően az IDC becslése szerint az Office 365 a vállalati felhőalapú e-mail implementációk csaknem felét (47,6 százalék) képviseli világszerte. Minél nagyobb az Office 365, annál vonzóbb célja a hackereknek.

De a méret csak az egyik oka a vezető helynek.

A Microsoft népszerűsége az adathalászok körében az Office 365 hitelesítő adatainak jövedelmezőségére is utal.

Ezek a hitelesítő adatok egyetlen belépési ponton át elérik a teljes Office 365 platformot, ideértve a vállalat globális címlistáját (GAL), valamint a SharePoint, OneDrive, Skype stb. tárolt dokumentumokat, információkat és névjegyeket. A kompromittált Office 365 fiókok szintén egyre jobban sokasodnak azzal, hogy maguk is adathalász e-maileket küldenek ki az áldozattá vált társaság többi alkalmazottainak vagy partnereinek.

A PayPal megőrizte a második helyét a második negyedévben, annak ellenére, hogy az adathalász URL-ek 8,4 százalékkal csökkentek az első negyedévhez képest. A 2018 második negyedévéhez viszonyítva azonban a PayPal adathalászat 11,9 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

A PayPal kiemelkedően kedvenc célpontja volt az adathalászok számára, mivel az egész világon a legszélesebb körben használt online fizetési szolgáltatás, amelynek aktív felhasználói száma több mint 277 millióra nőtt az első negyedévben.

A PayPal számlákon talált pénzeket az adathalászok azonnali kiutalják maguknak.

A PayPal adathalász e-mailek általában azt állítják, hogy a címzett fiókját blokkolták vagy felfüggesztették, és arra ösztönzik őket, hogy látogassanak el egy - csaló - oldalra, hogy fiókjukat „megerősítsék" vagy „visszaállítsák".

Pénzünk és adataink védelme érdekében legyünk gyanakvóan minden adatbekéréssel szemben, és ellenőrizzük azok feladóját és a meglátogatni kívánt oldal címét Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A 2018 második negyedévétől a negyedik negyedévig tartó csökkenést követően a Facebook adathalászat 2019-ben ismét elszaladt, a hármadik legnépszerűbb adathalász URL növekedése az első negyedévben 155,5 százalékos, a második negyedévben pedig 175,8 százalékos. Ez a jelentős növekedés emelte a társaságot a harmadik helyre.

Az egyik valószínű magyarázat lehet erre a közösségi bejelentkezés növekedése a Facebook-fiókok segítségével, melyet a Facebook bejelentkezésnek hívnak.

A Facebook hitelesítő adatokkal az adathalászok megnézhetik, hogy milyen egyéb alkalmazásokat engedélyeztek a felhasználó a közösségi bejelentkezés révén, és veszélyeztethetik ezeket a fiókokat.

A Netflix a második negyedéves jelentésben a negyedik helyre csökkent, annak ellenére, hogy az adathalász URL-ek szerényen, 8,2 százalékkal növekedtek. A Bank of America megtartotta az 5. helyét, az Apple feljebb került, de bekerült még a TOP10-be az Amazon, a DHL és a DocuSign is.

Az Amazon adathalász URL-jeinek száma 182,6 százalékkal emelkedett az első negyedévhez képest, és megdöbbentő 411,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

További részletek és forrás: Vadesecure.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről