Kiemelkedően teljesít a magyar ipar, több fontos beruházást is bejelentettek a héten

Ipari mérnők, ideértve az egészségvédelmet és a biztonságtechnikát, illusztráció
Vágólapra másolva!
A héten a Facebook újabb adatkezelési botrányba keveredett, de a YouTube is hasonló okok miatt kapott rekordnagyságú büntetést. Globálisan visszaesett az elektromos autók eladása, Magyarországon pedig több száz új munkahelyet teremt a Bridgestone. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Két számjegyű növekedés az ipari termelésben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban az ipari termelés volumene 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 8,7 százalékkal emelkedett a termelés. Ilyen mértékű növekedésre legutóbb 2017 márciusában volt példa.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az idei év első hét hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,7 százalékkal emelkedett.

Ismét nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Ez azt jelenti, hogy élénkült a forgalom a júniusi 4,3 százalék, illetve 5,2 százaléknyi növekedést követően.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy 2019 júliusában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Újra sztrájkolnak a Ryanair-dolgozók szeptemberben

Előreláthatóan azok a pilóták lépnek sztrájkba, akik tagjai a brit pilóták érdekvédelmi tömörülésének, a Balpa-nak. A repülőgép-vezetők azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk a légitársasággal bérezési és majdani nyugdíjukat érintő kérdésekben.

Illusztráció Forrás: AFP/Thomas Frey

A Balpa közlése szerint a szeptemberi hétnapos sztrájkot a következő napokra bontva tartják: szeptember 18., 19., majd 21., 23., 25., 27. és 29-e. Egyelőre nem tudni, ez a munkabeszüntetés maga után von-e járattörléseket vagy járatmódosításokat az Angliába érkező vagy onnan induló járatoknál.

Matolcsy György szerint tovább kell fejleszteni a magyar növekedési modellt

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitó előadásában méltatta a hazai gazdaságpolitika 2010-től elért eredményeit, de felhívta a figyelmet arra, hogy kedvezőtlen irányban változik a nemzetközi gazdasági klíma, ezért Magyarországon is új intézkedésekre van szükség.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a hazai gazdaság immár hét éve növekedési pályán halad, ami rendkívül ritka a gazdaságtörténetben. Ez alatt az idő alatt folyamatos volt a felzárkózásunk a fejlett világhoz, éves átlagban 3,5 százalékos GDP-bővülést tudtunk elérni, ami meghaladta az uniós átlagot. A jegybankelnök szavai szerint a 2010-től elkezdődött Magyar modell 1.0 után, a 2019-től 2030-ig terjedő időszakra meg kell alkotnunk a Magyar modell 2.0-át, ami biztosíthatja a magyar gazdaság további sikereit.

Újabb adatszivárgási botrány a Facebooknál

Mint kiderült, illetéktelen kezek a Facebook egy olyan szerveréhez férhettek hozzá, amely mintegy 419 millió felhasználó profilját tartalmazza, melyben természetesen a legérzékenyebb és talán legértékesebb adatok a profilok nevei, telefonszámai és egyedi azonosítójuk voltak.

Illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A majdnem félmilliárd tétel közül nagyságrendileg 133 millió az Egyesült Államokhoz, 50 millió Vietnámhoz és 18 millió az Egyesült Királysághoz köthető. Ez a szám messze felülmúlja a nemrégiben kirobbant botrányt is, amelyben 80 millió felhasználó adatai kerülhettek a Cambridge Analytica nevű politikai tanácsadó cég kezébe.

Dinamikusan nőtt a magyar külkereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte, hogy júniusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 276 millió euró volt, 19 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Júliusban az export 9,003 milliárd euró volt, az import 8,727 milliárd eurót tett ki. Az export értéke február, március és május után a negyedik legmagasabb összeg ebben az évben, az import értéke csak márciusban és májusban volt idén nagyobb a júliusinál.

Zuhan az elektromos autók értékesítése

Az elektromos autók történetében először regisztráltak eladáscsökkenést a világon havi szinten. Júliusban 14 százalékkal, 128 ezerrel csökkent az eladott elektromos autók száma a Sanford C. Bernstein befektetési tanácsadó cég adatai szerint.

Illusztráció Forrás: Carscoops/Aston Martin

A csökkenést elsősorban az okozta, hogy visszaesett az eladás Kínában, ahol mérsékelték az ilyen típusú autók vásárlásának állami támogatását. Eközben Észak-Amerikában is mérséklődött az elektromos autók eladása, amit nem tudott ellensúlyozni az eladások növekedése Európában.

Száz új munkahelyet hozott létre a Bridgestone Tatabányán

Új beruházásával 100 munkahelyet hozott létre tatabányai gumiabroncsgyárában a japán Bridgestone, amellyel a magyar gazdaság gerincét adó autóiparnak teremtett további beszállítói kapacitást.

Illusztráció Forrás: Origo

A kormány 826 millió forinttal támogatta a 9,2 milliárd forintos fejlesztést, amely a legmodernebb digitális technológiát alkalmazza. A Bridgestone megnövekedett kapacitásával 2020-ra évente 7,2 millió abroncsot gyárthat. Az eseményen felavatták a 10 ezer négyzetméteres, 180 ezer abroncs tárolására alkalmas új raktárt is.

Aláírták a következő 21, emeletes motorvonat gyártásáról szóló szerződést

A 40 KISS motorvonatra megkötött keretmegállapodás alapján 2017 augusztusában 11, 2018 decemberében 8 és most a további 21 emeletes motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV START Zrt. A forrás biztosítását követően kezdheti meg a motorvonatok gyártását a nyertes vállalkozó, a Stadler Bussnang AG.

Illusztráció Forrás: MÁV

A KISS emeletes motorvonatok forgalomba állásával új korszak nyílik a személyszállításban 2020 februárjától, amikor a MÁV-START 11 darab nagykapacitású KISS motorvonatot indít el a legforgalmasabb a Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Vác–Szob elővárosi vasútvonalon.

Növekedtek a Lego eladásai az első fél évben

A Lego jelentése szerint január és június között 4 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Niels Christiansen, a vállalat új vezérigazgatója kiemelte, hogy a 4 százalékos növekedéssel a Lego elérte a kitűzött célokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Yang Jin

A jó eladások részben a Bosszúállók: Végjáték című film sikerének is köszönhető, amelynek nyomán rengetegen keresték a Lego szuperhősös figuráit. Összességében azonban 16 százalékos nyereségzuhanásról számolt be a Lego, amelynek legfőbb oka a cég által végrehajtott új befektetések, amelyek segítenek átállni az e-kereskedelemre.

Teljesen átalakul a végrehajtói szakma

Az év végére befejeződik a hazai végrehajtói kar állományának átalakulása, jövőre tulajdonképpen már csak olyanok járhatnak el az adósok olykor igen nagy horderejű ügyeiben, akiknek van jogi diplomájuk, de legalábbis elkezdték az egyetemet.

Illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke megjegyezte, hogy a jogi ismeretek elsajátítása alapvető ahhoz, hogy a végrehajtók értelmezni és alkalmazni tudják például az adósmentő jogszabályokat, vagy átlássák egy-egy bonyolult hitelügylet részleteit.

Milliárdos beruházás érkezett Pécsre

Átadta új üzemét a British American Tobacco vállalatcsoport, amelyben új típusú, füstmentes termékek készülnek. A több mint 7,5 milliárd forintos beruházással a nagy múltú pécsi dohánygyár – hazánkban elsőként – potenciálisan kevésbé kockázatos nikotinpárnák gyártására szolgáló egységgel bővült.

Páva Zsolt polgármester, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bernd Meyer, a British American Tobacco (BAT) Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója és Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégiójának igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A több mint 7,5 milliárd forintos beruházással a BAT megerősítette, hogy Magyarország és a város fontos szerepet tölt be hosszú távú stratégiájában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzem átadásán elmondta megtisztelő, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata Magyarország és a magyar emberek mellett tette le a voksát, amikor idehozta ezt az újabb beruházását is, amivel a pécsi gyár lett a BAT harmadik legnagyobb egysége Európában.

Rekordbüntetést fizet a Google a YouTube miatt

Egy peren kívüli egyezség keretében 170 millió dollár (50 milliárd forint) pénzbírságot kell fizetnie a Google-nak, mert a tulajdonában lévő YouTube videómegosztó portál állítólag gyerekek személyes adatait gyűjtötte reklámcélokra szüleik belegyezése nélkül – közölte az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

Illusztráció Forrás: AFP/Alain Jocard

A videóportált azzal vádolták, hogy személyes információkat gyűjtött az úgynevezett HTTP-sütiken (angolul cookie) keresztül, amelyek követik a felhasználót a honlapok böngészésekor. A felhasználók adatait gyermekeknek szánt YouTube-csatornákon gyűjtötték előzetes szülői tájékoztatás és a beleegyezés lehetőségének biztosítása nélkül.