A Budweiser be akarja venni a világ legnagyobb sörpiacát

Budweiser sör, sörgyár
--FILE--View of the stand of Budweiser beer of AB InBev during the 2018 China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE 2018) in Shanghai, China, 16 November 2018. Anheuser-Busch InBev is reportedly planning a Hong Kong public offering for its Asia unit as it looks to reduce its debt burden and expand in the continent. The Belgian beer giant hopes to raise more than USD5 billion in the listing, Beijing Business Today reported, citing two anonymous Asian bankers who value the firm's Asian business at USD70 billion. Other sources expect the listing to pull in between USD2 billion and USD3 billion, while InBev itself has not commented on the matter.
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb sörös cége, a Budweisert birtokló Anheuser-Busch InBev az ázsiai piacokon akar többséget szerezni, azonban jelenleg a helyi sörfőzdék uralják a hazai piacot – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

Miután múlt héten a cég részvényeit bevezették a hongkongi tőzsdére, az AB InBev elmondta jelenleg az ázsiai terjeszkedésre koncentrálnak. Az egész világon fogyasztott sörmárkák mintegy felét – például a Heinekent, a Carlsberget, valamint a Stella Artois-t – az AB InBev gyártja.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Azonban Kínában – ahol a prémium sörök igen népszerűek – az AB InBev italai csupán a harmadik helyen állnak, és a sörpiac 16 százalékát fedik le. Ugyanakkor Délkelet-Ázsiában az első tíz sörgyártó közé sem fért be.

– nyilatkozta Hao Hong, Bank of Communications International főstratégája. Elemzők utaltak arra is, hogy más nagy sörgyárak már vásároltak fel kisebb cégeket az ázsiai régióban, és ez lehet az AB InBev egyik stratégiája is.

Ugyanakkor, míg a kínai sörgyártók erőteljesek a regionális részvénypiacon, addig ez a piaci részleg rendkívül széttagolt

– tette hozzá a szakértő.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Scott Olson

Az eladásokat tekintve Kína a világ legnagyobb sörpiaca. A Reuters szerint a

China Resources Beernek több mint 25 százalékos piaci részesedése van az országban,

és az eladások alapján a Hó sör az egyik legkelendőbb sör a világon.

Piaci érték alapján ez a társaság a legnagyobb helyi sörfőzde, amelyet a Tsingtao, és a Chongqing sörgyár követ – olvasható ki a Refinitiv elemzőcég adataiból.

Tavaly a Heineken 40 százalékos részesedést vásárolt a China Resources Beer sörgyárban.

Ugyanakkor az Euromonitor szerint Kínában a sörfogyasztás 2023-ra várhatóan csaknem egymilliárd liter lesz, mivel közben sok fogyasztó más alkoholos italokra vált.