Moszkva kompenzációt adna az orosz légitársaságoknak a drága kerozin miatt

Aeroflot Airbus A330-200
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az orosz kormány döntése alapján az oroszországi légitársaságok a magasabb kerozinárak miatt kompenzációt kapnának az államtól. A döntés nyomás alá helyezheti az Európai Unió légiközlekedési piacát, ahol viszont szigorúan szabályozva van mindenféle állami támogatás a légitársaságoknak.
Vágólapra másolva!

Noha még nem született meg a végleges döntés, az Airportal.hu a Prime hírügynökségre hivatkozva úgy értesült, hogy

az orosz közlekedési minisztérium már megkezdte a források elkülönítését, amelyből kompenzációt fizetnének az orosz légitársaságoknak,

köztük az Aeroflotnak az egyre emelkedő üzemanyagárak miatt.

Alexander Jurcik miniszterhelyettes nyilatkozata szerint összesen 23,5 milliárd rubelre is rúghat a támogatás, amit az orosz állam fizetne ki a légitársaságoknak. Sőt, ez az összeg még akár növekedhet is az infláció és más tényezők miatt, bár nagyságrendileg hasonló marad.

Illusztráció Forrás: Wikipedia/Sergey Kustov

Bár a támogatás összegéről már intézkedtek, a kompenzáció kiosztásának szabályait azonban még nem határozták meg. Egyelőre nem tudni, hogy milyen szempontok szerint kapják majd a légitársaságok a kifizetéseket, például milyen kerozinárat vesznek alapul és pontosan milyen költségeket kompenzálnak.

A döntés az összeg nagyságrendje alapján hatással lehet más országok piacaira, az Európai Unió légiközlekedési piacán pedig külön feszültséget kelthet,

hiszen az itt is közlekedő orosz légitársaságok tisztességtelen piaci előnyhöz juthatnak az orosz állam beavatkozása révén, ami az uniós piacon belül szigorúan szabályozott, éppen a piaci verseny fenntartása érdekében.

A miniszterhelyettes azt mondta, hogy a kompenzációra azért van szükség, mert a behatárolt piac és a lassú növekedés miatt a cégek nem tudják elég gyorsan végrehajtani az üzemanyag árához igazodó költségcsökkentő lépéseket, és így ellensúlyozni a kiadások növekedését.

Forrás: Airportal.hu