Jövőre kiderülnek a biztosítók és a nyugdíjpénztárak rejtett költségei

grafikon, diagram, kördiagram
Vágólapra másolva!
Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (tkm) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak a két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei az ügyfelek számára - mondta Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatója a sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Ez mindkét piacon élénkítheti a versenyt, és az MNB teljesíti a tavaszi versenyképességi programjában leírt egyik fejlesztési javaslatát. Ez az első olyan mutató, amely szektorközi összehasonlításra alkalmas. A magyar megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010 óta kiszámított tkm egyszerűen, könnyen összehasonlítható módon, egyetlen mutatószámban fejezi ki az adott termék teljes költségét.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tkm egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi, a befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben.

A pénztárak költségei jelentősen, nagyjából harmadával csökkentek az elmúlt 15 évben, a tavalyi évhez képest tizedével. Az ajánlás szerint a tkm-et a pénztárak számolják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tkm jövő tavasztól lesz elérhető Forrás: Shutterstock

Az ügyfelek jövő tavasztól ennek segítségével egyszerűen összevethetik az élet-és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit.

A most bevezetett mutató növelheti a fogyasztói tudatosságot, és mindkét nyugdíjelőtakarékossági szektorban erősítheti a versenyt. Előzetes kalkulációk szerint a pénztári teljes költségmutatók 0,5 százalék és 2,28 százalék között várhatóak.

A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a tkm-számítást 10, 20, és 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve célszerű elvégezni. Az így kalkulált tkm-értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és ha van honlapjuk, akkor internetes felületen is közzéteszik.