Most már teljes a pánik a kínai sertéspiacon

sertéspestis illusztráció
Hogs are pictured at a pig farm in Linquan county, Fuyang city, east China's Anhui province, 5 July 2019. The State Council, China's cabinet, on Wednesday made public a guideline to tighten prevention and control of the African swine fever. The guideline called for more efforts on the supervision on the whole chain of the country's pig industry. Tougher regulation will be adopted to strengthen disease prevention and control of farming, transportation and slaughtering of pigs, according to the guideline. Companies are required to test raw pork for the infectious disease before processing pork products, and authorities will step up oversight on producers and crackdown on illegalities during the process. China will also strengthen entry and exit inspection and quarantine as well as the fight against pig smuggling.
Vágólapra másolva!
Közel 70 százalékkal emelkedett Kínában a sertéshús ára szeptemberben a megelőző év azonos időszakához képest. Az ország hatalmas hiánnyal küzd az afrikai sertéspestis miatt, aminek az is következménye, hogy a kínai sertésimport rekord magasság közelében szárnyal.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban 69,3 százalékkal drágult a sertéshús Kínában, ami elsősorban az afrikai sertéspestis következtében kialakuló hiánynak tudható be. Augusztusban a drágulás üteme még csak 46,7 százalékos volt, vagyis jól érzékelhető a brutális áremelkedés trendje – írja a CNBC.

Ennek következtében a kínai élelmiszerárak általában 11,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben, míg a megelőző hónapban 10 százalékos volt az összesített drágulás.

Nem meglepő, hogy mindez az inflációra is komoly hatással van. Szeptemberben, éves alapon, 3 százalékos volt a kínai fogyasztói árindex emelkedése, ami közel hat éve a legmagasabb adatnak számított. Mindeközben a termelői árindex 1,2 százalékkal esett.

Az elemzők számítottak is a mostani magas inflációs adatra, de a konszenzus csupán 2,9 százalékos volt.

Mára egyébként olyan súlyossá vált a helyzet, hogy a kínai állam politikai kérdésként kezdte kezelni a sertéshús-kérdést.

A kormány a sertésfarmok konszolidációjának elindítása mellett a stratégiai tartalékokat is megnyitotta. Ezzel együtt a Rabobank elemzői úgy számoltak, a kínai sertésállomány akár meg is feleződhet az idei év végére.

Brutálisan drágul Kínában a sertéshús Forrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a kínai sertésimport 76 százalékkal emelkedett éves alapon szeptemberben – írja a Reuters. Emellett a marhahús-import szintén havi rekord közelébe erősödött az elmúlt hónapban a világ második legnagyobb gazdaságában.

Az év első kilenc hónapjában a sertéshús behozatala elérte az 1,33 millió tonnát, ami éves alapon 43,6 százalékos emelkedésnek számított.

Csak szeptemberben az import 166 000 tonna volt, ami némileg meghaladta az egy hónappal korábbi 163 000 tonnát.

A sertésnél általában sokkal drágább marhahús importja ezzel párhuzamosan 149 666 tonna volt szeptemberben, ami bár 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban, mégis bőven alatta van a júliusi 152 213 tonnának. Az év első kilenc hónapjában a marhahúsimport mennyisége elérte az 1,13 millió tonnát, ami jelentős, 53,4 százalékos bővülés az egy évvel korábbi szinthez képest.