Tovább dübörögnek a beruházások Magyarországon

Mercedes gyár Kecskemét
Mercedes-Benz startet Produktion des neuen CLA Coupés in Kecskemét: Einbau des Cockpits. Mercedes-Benz starts production of the new CLA Coupé in Kecskemét: Installation of the cockpit.
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve. Az év első kilenc hónapjában 18 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 3,1 százalékkal haladta meg július-szeptemberben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A beruházások növekedése

kiemelten a feldolgozóipari vállalkozásoknak volt köszönhető, amelyek harmadik negyedéves növekedése 28,6 százalék volt.

A többi gazdasági szereplő fejlesztései érdemben nem járultak hozzá a növekedéshez - jegyezte meg jelentésében a KSH. A teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházások 15,8 százalékkal, a 40 százalékos súlyú gép- és berendezés beruházások pedig 13,6 százalékkal nőttek.

A vállalkozások körében a korábbi negyedévekhez hasonlóan kiugró ütemben, 28,7 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A beruházások mintegy 14 százalékát adó költségvetési szerveknél lényegében stagnált a beruházási volumen a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

A friss adatok tanúsága szerint a 2015. évi átlaghoz képest 57,3 százalékkal bővültek, 2010-hez képest pedig közel megduplázódtak a beruházások.

A Mercedes-Benz üzeme Kecskeméten Forrás: Daimler AG/© Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Cars

A Takarékbank elemzői a KSH adatai kapcsán kiemelik, hogy jelentős mértékben nőttek a beruházások – feltehetően az elektromos autók akkumulátorgyártásához kapcsolódóan - a villamos berendezés gyártása területén, tekintve az alág termékei iránti erős nemzetközi keresletet. Ezen a területen idén a Samsung SDI 390 milliárd, az SK Innovation 239 milliárd, a Toray 127 milliárd forint értékű beruházást jelentett be. Noha a tavalyi második félévben elindult a Mercedes új, 1 milliárd euró értékű gyárának beruházása csúszik, később azonban folytatódhat a gyár építése, mivel ennek egynegyede már elkészült.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy véli: a tavaly bejelentett, rekord volumenű, 4,3 milliárd eurónyi (1380 milliárd forint) új beruházásokkal együtt folytatódhat a feldolgozóipari beruházások bővülése.

Idén az első tizenegy hónapban a bejelentett működőtőke-beruházások már soha nem látott mértékhez, 1670 milliárd forinthoz közelítenek.

Ezen a téren mára meghatározóvá vált a távol-keleti, azon belül elsősorban a dél-koreai tőke, emellett számottevő beruházásokat jelentettek be japán, kínai és indiai vállalatok is.

Folytatódnak az út- és autópályaépítések Magyarországon Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az év vége előtt a lakásátadási hullám felfutása is várható, így ez az ágazat továbbra is kiemelkedően teljesíthet. A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 17,1 százalékkal nagyobb lett, a folytatódó út-, autópálya-, vasútépítések és -felújítások következtében, emellett a szállítással foglalkozó vállalkozások is növelték beruházásaikat. A következő években mintegy 5000 milliárd forintnyi forrás jut közúti és vasúti fejlesztésekre, így ezen a területen is érdemi növekedés várható.

Mindemellett a kiskereskedelmi forgalom látványos bővülése következtében több új bevásárlóközpont építésének tervét jelentették be a közelmúltban, ezek megvalósítása szintén lökést adhat a beruházásoknak, csakúgy, mint egyes kereskedelmi láncok további terjeszkedése.