Milyen szempontok lehetnek fontosak egy lakáshitel kiválasztásánál?

ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Ha lakáshitelről beszélünk, a legtöbbször a THM alapján rangsoroljuk az ajánlatokat. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a legfontosabb szempont, ezen múlik, hogy mennyire „olcsó" a hitel, minden más szempont másodlagos. Pedig érdemes a THM mellett egyéb szempontokat is figyelembe venni annak fényében, hogy milyen a vagyoni helyzetünk, mik a jövőbeni terveink és általában milyenek a szokásaink.
Vágólapra másolva!

A hitelösszehasonlító oldalak a lakáshitelek kamatát, a teljes visszafizetendő összeget mindig annak alapján számolják ki, hogy az ügyfél vélhetően megfelel minden feltételnek. A bankok például kamatkedvezményt adnak, ha az adós jövedelme is oda érkezik, illetve előírhatja, hogy oda érkezzen a pénz. Ez azt jelenti, hogy ha nem ott vezetjük a számlánkat, akkor bankot kell váltanunk.

Mindenképpen meg kell fontolni, szeretnénk-e bankot váltani, mert ez az ügyintézés mellett akár plusz költséget is jelenthet.


Nem csak arról van szó, hogy más lesz a számlavezetési díj. Ha folyószámlahitelünk, hitelkártyánk van, számolni kell azzal is a bankváltásnál, hogy ezeket meg kell szüntetni, s adott esetben a fennálló hiteltartozást vissza kell fizetni. Ha ez nem megy, természetesen nyithatunk a meglévő mellé másik bankszámlát is a lakáshitelt nyújtó banknál, ám ebben az esetben érdemes kiszámolni ennek költségét. Az esetek többségében ugyanakkor nem jelent áthághatatlan akadályt a bankváltás – maga az ügyintézés egyszerű, egyszer kell bemenni a fiókba, a két bank pedig minden megbízást intéz, átvezet – érdemes megfontolni.

Az alacsony THM ára tipikusan a változó kamatozás.Vagyis a bank akár éven belüli kamatperiódust is alkalmazhat a futamidő során. Ez például egy húszéves futamidejű hitel esetében azt jelenti, hogy nagyjából negyvenszer, vagy úgy nyolcvanszor is változhat a hitel kamata – akár fölfelé, akár lefelé.

Ez meglehetősen nagy kockázatot rejthet.

Olyan hitelek is elérhetőek ugyanakkor, amelyek öt, tíz évig vagy akár a teljes futamidőre fix kamatozásúak, vagyis itt nem fut kockázatot az adós, nem fog nőni a törlesztője. Ezeknek a kamata cserébe jóval magasabb. Mindenképpen mérlegelni kell, melyik fontosabb, illetve be tudjuk-e vállalni a változó kamatozás mögött húzódó kockázatot.

A hosszabb kamatperiódus akkor is számíthat, ha az adós jövedelme nem túlságosan magas. Minél hosszabb ugyanis a kamatperiódus, annál inkább engedi a szabályozás „eladósodni" a hitelfelvevőket – hiszen nem futnak extra kamatkockázatot.

Vagyis ha alacsony a jövedelmünk, érdemes lehet bevállalni a magasabb kamatot – cserébe a fix törlesztőt – mert így nagyobb esélyünk van arra, hogy egyáltalán megkapjuk a hitelt.

Az alacsony THM mellett egy sor szempontot is mérlegelni kell, ha lakáshitelt vennénk fel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ennek alapján az is vízválasztó lehet a bankok között, hogy mennyi minimum jövedelem szükséges az adott összegű hitelhez. Jellemzően három havi munkaviszony elegendő, ám a minimum jövedelem esetében jelentős eltérések vannak. A K&H Bank például akár 100 ezer forint jövedelem mellett is ad 10 millió forint összegű hitelt húsz évre, ugyanez a Cibnél vagy a Takaréknál csak 250 ezer forint feletti jövedelem mellett lehetséges.

Az sem mindegy azonban, hogy mennyi a lakáshitelhez kapcsolódó induló költség. Alapvetően fizetni kell az ingatlan értékbecsléséért, de felszámolhat a bank díjat a folyósításért, a bírálatért és még a közjegyző díja is az induló költségek körébe tartozik. Ez az egész csomag akár százezres nagyságrendű is lehet, ám a bankok rendszerint elengednek belőle bizonyos tételeket.

Ha valamennyi forrásunkat felemészti az önrész biztosítása vagy a majdani berendezésre is szánni akarunk valamennyit, érdemes megnézni, melyik bank enged el akár minden induló költséget. A Raiffeisen, az Erste induló költség nélkül is ad lakáshitelt – a költség be van építve a hitelbe, de nem kell azt külön kifizetni –, de a Cib is csak 6600 forintot kér. A Sberbank ezzel szemben 162 ezer, az OTP 154 ezer forint kezdeti költséggel adja a hiteleit, a Takarék 59, a Budapest Bank 55 ezer forintot számol fel kezdeti költségnek (Ez függhet természetesen az igényelt kölcsön összegétől).

Élethelyzettől függően számolhatunk azzal, hogy előtörlesztenénk-e a hitelünket vagy sem. Abban az esetben, ha reálisan számolhatunk nagyobb bevétellel, jövedelemmel, akkor érdemes lehet olyan konstrukciót választani, amely extra díj nélkül engedi az előtörlesztést vagy akár a végtörlesztést. Ellenkező esetben azzal szembesülhetünk, hogy a végtörlesztés, előtörlesztés díja olyan magas, ami el is veszi azt az előnyt, amit a ki nem fizetendő kamat révén megspórolnánk.

Ebben az esetben nincs sok értelme a lejáratánál korábban visszafizetni a hitelt.

Összességében az alacsony THM mellett egy sor szempontot is mérlegelni kell, ha lakáshitelt vennénk fel. Tisztában kell lennünk azzal, hogy talán bankot is kell váltanunk, fel kell mérnünk, hogy milyen kockázatot vállalhatunk a kedvező kamat fejében. Számításba kell vennünk, milyen induló költséget tudunk vállalni, de azt is, hogy reálisan tudunk-e előtörleszteni, végtörleszteni. Mielőtt benyújtjuk a hiteligénylő lapot, mindenképpen mérlegeljük lehetőségeinket és képességeinket.

Gyorsan és átláthatóan szeretne információt szerezni a banki ajánlatokról? A Hitelválasztó.hu kalkulátorában egyszerűen ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbb személyi kölcsön, lakáshitel, jelzáloghitel vagy babaváró hitel ajánlatot!

A cikk megszületését támogatta a hitelvalaszto.hu, ahol a hiteleket az igényei szerint mérlegelheti.