Beszállna a Lufthansába a Qatar Airways

American Airlines, Qatar Airways
(FILES) This file photo taken on June 18, 2017 shows a Qatar Airways Boeing 777-300 on the Tarmac of Le Bourget airport on the eve of the opening of the International Paris Air Show. Qatar Airways has notified American Airlines it wants to buy about a 10 percent stake in the US carrier, which confirmed the move on June 22, 2017 in a securities filing.Qatar Airways disclosed that it planned to buy at least $808 million in shares, and Qatar Airways' chief executive told his counterpart at American that the carrier sought a stake of about 10 percent, American Airlines said. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
A német Lufthansa légitársaság igen hűvösen reagált a katari rivális befektetési szándékára. A Qatar Airways légitársaságot ugyanis érdekli a német légitársaság résztulajdona, vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább a partneri együttműködés - nyilatkozta a német dpa hírügynökségnek Akbar al-Baker, a cég vezérigazgatója. Céljuk, hogy ezzel kihasználhassák Európa legnagyobb gazdaságában rejlő üzleti lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Az Öböl-menti légitársaság már rendelkezik kisebbségi részesedéssel olyan légitársaságokban illetve holdingokban, mint az IAG, a Cathay Pacific vagy a China Southern Airlines.

A Lufthansa szóvivője így kommentálta a szándékot:

A Qatar Airways örülne a Lufthansa kisebbségi tulajdonrészének Forrás: AFP/Eric Piermont

A Qatar Airways azonban - legalábbis kezdetben - beérné a Lufthansával kialakított partnerséggel is a németországi légiforgalmi igények kielégítése és az idegenforgalom növelése érdekében.

A Lufthansanak 49 százalékra kell korlátoznia az Európai Unión kívüli tagállamok részvényeseinek tulajdonosi részesedését, hogy megőrizze légiforgalmi engedélyét.

Vezérigazgatója, Carsten Spohr többször is kritizálta az Öböl-beli versenytársakat, mint például a Qatar Airwayst, az Emiratest és az Etihad Airwayst, amiért szerintük tisztességtelen állami támogatásokat kapnak.

A Lufthansa részvényei a hír bejelentésére 1,9 százalékkal emelkedtek hétfőn délelőtt.

Forrás: Reuters.com