Az amerikai részvények is megérzik a kínai lassulást

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Visszafogták az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex célárát a Barclays stratégái, ahogy a szakértők arra számítanak, folyamatosan csökkenni fognak a piaci értékeltségek. Ennek egyik legfontosabb oka pedig az, hogy a világgazdaság USA-n kívüli részének lassulása átgyűrűzik az amerikai részvénypiacra is.
Vágólapra másolva!

A korábban várt 3000 pontról 2750 pontra fogta vissza az S&P 500 részvényindexre kiadott célárat a Barclays elemzőcsapata, mivel a bank szakértői arra számítanak, lassulni fog a vállalatok egy részvényre eső nyereségének növekedése, aminek következtében a profithoz viszonyított árazások is szűkülni fognak – írja a MarketWatch.

Nem a Barclays az egyetlen azonban, ahol csökkentették a profitvárakozásokat. Maneesh Deshpande, a bank vezető részvénypiaci stratégája hangsúlyozta, az egy részvényre jutó profit (EPS) növekedési konszenzus 9,3 százalékról 7,9 százalékra zsugorodott.

Az USA és a világ

Mindeközben a bank visszafogta az S&P 500-ra vonatkozó ár/profit ráta előrejelzését is, amely az index papírjainak várható értékeltségét vetíti előre.

A korábbi 17-szeres szint helyett most már csak 16-szoros értékeltséget vár a Barclays 2019-re.

Ennek egyik elsődleges oka a romló makrogazdasági környezet, illetve igen jelentős részben a kínai gazdasági növekedés lassulása.

Foghatják a fejüket az amerikai befektetők? Forrás: AFP/Spencer Platt

Noha az amerikai gazdaság relatíve egészséges képet mutat, az USA-n kívüli globális növekedés egyre kedvezőtlenebbül fest, növelve ezzel az általános pesszimizmust – emelte ki Deshpande. Hozzátette, az USA-n kívüli növekedés tavaly januárban tetőzött, miután a 2017-es kínai kormányzati élénkítések jelentősen megdobták a teljesítményt – válaszul egyébként a 2015-16-os lassulásra.

Ahogy azonban a kínai politikai döntéshozók egyre inkább aggódnak a gazdaság egyensúlytalanságai, illetve a potenciális adósság- és ingatlanbuborékok kialakulása miatt,

a világ második legnagyobb gazdasága most már nem fog tudni olyan mértékben ösztönözni, mint ahogy tette ezt 2017-ben

– mondta a szakember.

Átgyűrűző hatások

Mivel az Egyesült Államok gazdasági növekedése nem támaszkodik túl erősen a külkereskedelemre, ezért a kínai lassulás hatásai várhatóan mérsékeltek lesznek.

Fontos azonban, hogy az Egyesült Államokon kívüli gazdasági lassulás igen jelentős hatást gyakorolhat az amerikai részvénypiacra

– jelezte Deshpande. Jelenleg az látszik, hogy az S&P 500 cégeinek teljes eladásaiból 30 százalék származik külföldről, de a technológiai szektorban ez az arány eléri a 60 százalékot – figyelmeztetett.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt a Barclays stratégái rámutattak, a fokozódó negatív hangulat, a befektetési alapoknál tapasztalt tőkekiáramlások, valamint a gyengülő piaci likviditás egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy visszafogják az S&P 500-ra kiadott célárat. Bár az egyéni befektetői hangulat kitartóan erős maradt a jelentős piaci korrekció ellenére is, a befektetési alapok tőkeáramlási mutatói érezhetően negatívra fordultak.