Nincs több véres gyémánt, eredetigazolást adnak a drágakő mellé

2019.01.10. 12:01

Felfedi gyémántjai származási helyét a jövőben a Tiffany amerikai ékszerház, hogy a vevők megbizonyosodhassanak, nem polgárháborút finanszírozó vagy gyerekmunkát kihasználó drágakövet vásárolnak.

A New York-i székhelyű ékszeripari vállalat szerdán jelentette be, hogy

mostantól feltünteti a származási helyet minden, legalább 0,18 karátos gyémántjánál, és "100 százalékos földrajzi transzparenciára törekedve" mostantól nem vásárol ismeretlen származású drágakövet.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/JESPER KLAUSEN / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Jesper Klausen / Science Photo L

A származási helyet az ékszerekhez mellékelt eredetigazolás tartalmazza. A cég főleg a fiatalabb vásárlókat akarja megnyugtatni, hogy nem úgynevezett "véres gyémánt" kerül a jegygyűrűjükbe vagy a nyakékbe.

Az ékszerház 2020-tól a gyémántok útvonalának teljes nyomonkövethetőségét ígéri a bányászattól a csiszoláson át az ékszerboltig.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet, amely tavaly óta nagyobb átláthatóságot követel az ékszeripari cégektől, üdvözölte a Tiffany lépését.

Tiffany ékszerboltForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Horst Ossinger

A jogvédők szerint polgárháború, kényszer- vagy gyerekmunka, környezeti ártalom vethet árnyékot a csillogó ékkövekre. A New York-i óriáscég 2017-ben 500 millió dollár értékben adott el jegygyűrűket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK